TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Érdekek egymásnak feszüléséről hallhatunk napok óta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), a kereskedelmi televíziók és a köztévék berkeiből. A kérdés a koncessziós díjak csökkentése, a háttérben meghúzódó indokok egyelőre homályosak. Merre mozdulnak el az érdekelt felek, mire számíthatunk a május 20-i ORTT-gyűlésen? Mfor.hu háttér.

Megy a kötélhúzás... (Mfor-montázs)

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) központi kérdése jelenleg a kereskedelmi televíziók koncessziós díjának változása, tehát az érvényes szerződés módosítása. Az ORTT hetek óta készül arra, hogy meghozza ezzel kapcsolatban a döntést, de a testületi tagok hiánya vagy a döntésképtelenség miatt ez eddig még nem történt meg.

Ordas kapitalizmus?


A Magyar Televízió és a Duna Televízió élénken tiltakozik a kereskedelmi tévék koncessziós díjának csökkentése ellen, tekintve, hogy - érvelésük szerint - működésüket alapjaiban rengetné meg ennek elvonása. Ennek okán a hét elején közös sajtótájékoztatón tiltakozott a két köztelevízió elnöke a szerződés módosítása ellen.

Cselényi László, a Duna TV elnöke az mfor.hu-nak elmondta: semmilyen indokot nem tart elfogadhatónak, mely a kereskedelmi televíziók díjának csökkentését és ezáltal a közszolgálati televíziózás összeomlását idézi elő. A válság mindenkinek válság, tette hozzá.

A Duna TV elnöke  bízik a nyilvánosság erejében és az ORTT tagok lelkiismeretében. "Amennyiben megszűnik az ORTT felől érkező forrás, azzal azt is kimondjuk, hogy legyen Magyarországon ordas kapitalizmus, az erősebb kutya nyer elve alapján, és mondjunk le a közszolgálati televíziók által képviselt értékekről” – fogalmazott az elnök.

Majtényi tiltakozni fog

Dr. Majtényi László, az ORTT elnöke a díjcsökkentés ellen fog szavazni, amikor napirendre kerül a kérdés. Ennek oka, hogy egy érvényben lévő szerződést kíván a másik fél módosítani úgy, hogy - Majtényi véleménye szerint - a kérelem nincsen megfelelően előkészítve, megindokolva.

Az Rtl Klub digitális átállással összefüggésbe hozott indoklása nem irracionális, de nem elegendő, főleg, hogy a díjcsökkentési kérelem benyújtásának idejében a televízió és az Antenna Hungária között még nem született meg az erre irányuló megállapodás, és erre a szempontra a kérelem sem utal, állítja az ORTT első embere.

A csökkentés közel egy-egy milliárd forint veszteséget okozna a közfeladatok forrásainak, ami által nem csak a közszolgálati televíziók bevétele lenne kevesebb, hanem a helyi, közösségi médiumok is rosszul járnának, valamint a digitális átállásra fordítandó pénz is elveszne. Ezt a bevételkiesést az adófizetők pénzéből lehetne csak pótolni - magyarázta Majtényi az mfor.hu-nak.

Nincs új a nap alatt az RTL Klub szerint


A sokat hangoztatott digitális átállásra és válságra való hivatkozás nem fedi az RTL Klub indokait. Mint Rényi Ádám, a televízió kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta: a kérdés évek óta napirenden van, tekintve, hogy a televíziós piac jócskán megváltozott 1997 óta. Akkoriban még nem volt ilyen sokszereplős a verseny, jóval kevesebb csatorna között oszlottak el a nézők. Ma viszont, amikor már a háztartások nyolcvan százaléka sokcsatornás, és több mint nyolcvan magyarul beszélő televízió kínálja műsorait Magyarországon, egy teljesen átalakult piacról van szó, ahol - Rényi szerint - "átgondolásra szorul" az ugyanazért a szolgáltatásért fizetendő díj mértéke.

A módosítási kérelmet már tavaly is beadta a kereskedelmi csatorna, de akkor jogi akadályai voltak a döntés meghozatalának, tekintve, hogy év végéig tartó moratórium volt érvényben. Idén viszont ez az akadály elhárult, így újult erővel, reménykedve vág neki a kereskedelmi televízió érdekei érvényesítésének. Álláspontjuk szerint a felezés lenne számukra a legméltányosabb megoldás, de a mostani helyzetnél bármi jobb. A válság annyiban teszi még aktuálisabbá a kérdést, hogy az eddig is nehéz teher mostanra a kínálatot veszélyezteti, tette hozzá Rényi.

"Ilyen magas koncessziós díjakra egész Európában nincs példa. A kivonulást egyáltalán nem fontolgatjuk. Törvénytisztelő cégként egy betartható szabályozás reményében képzeljük el a jövőt Magyarországon" – mondta az mfor.hu-nak Rényi Ádám.

GF

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.