2001. november 15. 11:00

Az ipari termelés szeptemberben a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva havi összevetésben 5,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,4 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés szeptemberben a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva havi összevetésben 5,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,4 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A hónap elején közölt előzetes adatok szerint a termelés egy hónap alatt 4,6 százalékkal, éves szinten pedig 3,7 százalékkal csökkent.

A hivatal jelentése emlékeztet: augusztusban az ipari termelés 3,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz, és 1,4 százalékkal tavaly augusztushoz képest.

A KSH jelentése szerint szeptemberben az export 4,3 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig 6,1 százalékkal esett vissza egy év alatt. Az első kilenc hónapban a termelés 5,5 százalékkal nőtt éves összevetésben.
A KSH közölte: az iparnak az előző év azonos időszakához viszonyított visszaesése a nagyvállalati körben volt a legjelentősebb, 10,5 százalékos. Az ipari export az előző év első kilenc hónapjához viszonyítva 11,8 százalékkal bővült. A kivitel 52,9 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adták. Ezeknél a vállalkozásoknál az éves növekedés 12,5 százalékos volt. Az ipar kilenc havi belföldi értékesítése stagnálást mutatott.