5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai logisztikai piac fókusza észrevehetően keletre mozdul, így a közép-európai régió egyre értékesebb, a hazai városok közül Győr jelentősége nőtt.

A CBRE hat kulcstényezőt határozott meg az ipari és logisztikai ingatlanpiacon 2014-ben: a növekvő befektetések, az emelkedő bérleti díjak, az online kereskedelem, az ellátási lánc hatékonysága, a felzárkózó piacok fejlődése és a fejlesztések is jelentős hatással lesznek a szektorra az idén.

1.    Emelkedő bérleti díjak

A díjak növekedése ismét megindult, és jelentős hatással lesz az ipari és logisztikai szektorra 2014-ben. A 2013-ban fellendülő GDP 1,3,  az ipari kibocsátás 1,8 százalékkal nőhet az idén az EU 28 országában. A növekedés főleg az Egyesült Királyságra lehet jellemző, mielőtt átterjedne Németországra, Franciaországra és a kelet-közép-európai térség egyes gazdaságaira.

2. Folytatódó befektetési lendület

A befektetők figyelme már tavaly az ipari ingatlanszektor felé fordult, és ez a lendület 2014-re is várhatóan fennmarad. A befektető-fejlesztők és az állami alapok, illetve a tengerentúli nyugdíjalapok közötti partnerségi megállapodások a tavalyi év során bővültek és várhatóan továbbiak követik őket. A magánbefektetők növekvő étvágya is egyértelműen érződik a piacon.

A lendület tükrözi a befektetői logika szélesebb elfogadottságát számos befektetői csoportban, a fellendülés időszakában megszokott magasabb hozam igazolásán túl is. A jó lokációk magasabb árazása lesz a válasz a befektetési aktivitás növekedésére, a bérlői kereslet esetében pedig ciklikus növekedés várható, tovább lendítve a befektetők aktivitását.

"Az ipari ingatlanszektorba történő befektetések minden más szektort felülmúlva, 50 százalékkal nőttek a tavalyi évben, és idén további lendület várható. A szakértő fejlesztő-befektetők és a befektetési alapok megállapodásai – hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol tavaly a befektetések szintje nőtt és a tőkeköltség csökkent – növelték az amerikaiak érdeklődését az európai piac iránt" - nyilatkozta James Markby, a CBRE európai ipariingatlan-befektetési piacokért felelős vezetője.

3. Innováció a megrendelések teljesítésében és a szállításban

Az online kereskedelem növekedése miatt néhány piacon több mint 40 százalékkal nőttek a logisztikai bérleti tranzakciók, és miután az e-kereskedelem várhatóan kétszámjegyű növekedést produkál a következő öt évben, az ezt kiszolgáló ingatlanok iránti bérlői kereslet továbbra is erős marad.

A szállítás sebességének és megbízhatóságának növelése érdekében végzett fejlesztés az egyik lényeges korlátja az online kereskedelemnek – a fogyasztónak a szállítás számít. A szektorban erősödhet a verseny, ami lehetőséget teremt a csomagszám növelésére, illetve speciális vagy helyi kapacitások megszerzésére. A megbízható, költséghatékony rendszerek iránti kereslet miatt a csomagszállítási rendszerek további fejlesztése is várható. Ez a nagy áteresztőképességű, városi logisztikai létesítmények hálózatának sűrítését is igényli.

4. Felzárkózó piacok növekedése

Kelet-Európa és Afrika néhány gazdasága profitálhat a kereskedelmi partnerek növekvő fogyasztásából. Az előrejelzések szerint a felzárkózó országok növekedése az EMEA-régióban lesz a legerősebb: Afrika legnagyobb hat piaca például 4,6 százalékkal nőhet az idén, messze felülmúlva az 1,6 százalékos német, vagy a 2,4 százalékos brit bővülést.

"Egyre több cég választja Afrikát, mint növekedési tervének expanziós célpontját. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésével ez jelentős bővülést jelent a szerződéses logisztikai piacon az elkövetkező években" - mondta Richard Holberton, a CBRE európai ipari ingatlanpiaci kutatásokért felelős vezetője.

5. Az ellátási lánc hatékonysága

Az ellátási lánc még hatékonyabbá fejlesztése érdekében a bérlők, kereskedők és a logisztikai szolgáltatók szigorú költségmenedzsment-programokat valósítanak meg. Mindazonáltal annak érdekében, hogy megfelelően átfogó és hatékony szolgáltatást nyújthassanak, egyensúlyozniuk kell a költségmenedzsment és a befektetési célok között. A Nyugat- és Kelet-Európa közötti kapcsolat fejlődésével és az ipari kibocsátás növekedésével még több outsourcing-megbízást kapnak a specializált logisztikai vállalatok.

6. A fejlesztések újrakezdése

A feltételek megértek arra, hogy a fejlesztések széles körben újrainduljanak 2014-ben. A "build-to-suit" (igény szerint épített) fejlesztésektől eltekintve az ipari és logisztikai fejlesztések nagyon lelassultak az elmúlt időszakban. A piac fejlődése és a jelentősen javuló befektetői étvágy arra bátorítja a befektetőket, hogy számos helyszínen új fejlesztésekbe kezdjenek.

"Az európai logisztikai piac fókusza észrevehetően keletre mozdul, így a közép-európai régió egyre értékesebb. Az Amazon Lengyelországot választotta európai elosztó-központjául, és a magyarországi bérlők is terjeszkedtek 2013 során. Az ország infrastrukturális ellátottsága miatt Budapest fontossága ugyan megkérdőjelezhetetlen, bár Győr szerepe egyre jelentősebb, nemcsak mint gyártó, de mint elosztó központ is" – nyilatkozta Baka Gergely, a CBRE Magyarország ipari ingatlanokért felelős vezetője.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!