2012. április 13. 11:25

Másfél milliárd eurós beruházást tervez Szerbiában a következő három évben a Szerbiai Kőolajfinomító (NIS) - értesült a belgrádi B92 Hírügynökség.

A NIS-nek 2009 óta a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromneft az 51 százalékos tulajdonosa.

Kiril Kravcsenko vezérigazgató a cikk szerint elmondta, hogy a három részletre lebontott, évente 500 millió eurós befektetésnek köszönhetően a szerbiai óriáscég 2020-ig öt millió tonna kőolaj kitermelésére alkalmas kapacitással rendelkezik majd.

A vezérigazgató elmondta, hogy a többségében orosz tulajdonú kőolajipari cég jelenti a biztosítékot arra, hogy stabil legyen Szerbia energetikai helyzete.

Szerinte a NIS óriásvállalat 2020-ra a nemzetközi gazdasági életben már befolyásos szereplőként képviseli Szerbiát, és nemcsak a Balkán, hanem egész Európa piacán jelentős tényező lesz.

A cég külön figyelmet fordít a stratégiai gáz- és kőolajtartalékok megteremtésére. A Pannon-medencén kívül a kutatásait a Száván és a Dunán túli déli területek lehetséges lelőhelyeire fókuszálja. A tervek szerint közös projektek keretében végez újabb kőolaj- és földgázkutatásokat a régióban a Boszniai Szerb Köztársasággal, Romániával és Magyarországgal közösen.

Kiril Kravcsenko bejelentette, hogy idén üzembe helyezik a Szerbia legnagyobb beruházásának számító - és a Pancsovai Kőolajfinomító keretében működő - hidrokrakkoló (hőbontó eljárással jobb minőségű benzin készítésére alkalmas) üzemet és hidrogéngyárat, s ezzel megkezdik az európai szabványoknak megfelelő üzemanyag előállítását.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.