TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Másfél milliárd eurós beruházást tervez Szerbiában a következő három évben a Szerbiai Kőolajfinomító (NIS) - értesült a belgrádi B92 Hírügynökség.

A NIS-nek 2009 óta a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromneft az 51 százalékos tulajdonosa.

Kiril Kravcsenko vezérigazgató a cikk szerint elmondta, hogy a három részletre lebontott, évente 500 millió eurós befektetésnek köszönhetően a szerbiai óriáscég 2020-ig öt millió tonna kőolaj kitermelésére alkalmas kapacitással rendelkezik majd.

A vezérigazgató elmondta, hogy a többségében orosz tulajdonú kőolajipari cég jelenti a biztosítékot arra, hogy stabil legyen Szerbia energetikai helyzete.

Szerinte a NIS óriásvállalat 2020-ra a nemzetközi gazdasági életben már befolyásos szereplőként képviseli Szerbiát, és nemcsak a Balkán, hanem egész Európa piacán jelentős tényező lesz.

A cég külön figyelmet fordít a stratégiai gáz- és kőolajtartalékok megteremtésére. A Pannon-medencén kívül a kutatásait a Száván és a Dunán túli déli területek lehetséges lelőhelyeire fókuszálja. A tervek szerint közös projektek keretében végez újabb kőolaj- és földgázkutatásokat a régióban a Boszniai Szerb Köztársasággal, Romániával és Magyarországgal közösen.

Kiril Kravcsenko bejelentette, hogy idén üzembe helyezik a Szerbia legnagyobb beruházásának számító - és a Pancsovai Kőolajfinomító keretében működő - hidrokrakkoló (hőbontó eljárással jobb minőségű benzin készítésére alkalmas) üzemet és hidrogéngyárat, s ezzel megkezdik az európai szabványoknak megfelelő üzemanyag előállítását.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.