<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Noha véget ért Magyarországon a pénzpiaci a válság, most jött el az idő, hogy számot kell vetnünk a veszteségekkel, valamint hozzá kell fognunk az újjáépítéshez. Recessziós év elé hívták fel a figyelmet a kormány és a szakma képviselői szerdán, az Európai Kereskedelem Napján.

Bajnai szerint nehéz év elé nézünk

Nem lesz könnyű a 2009-es év, noha a a világon végigsöprő válság pénzügyi része úgy tűnik megoldódott. A reálgazdasági hatások azonban most jönnek. A jövő évben ugyanis szinte biztosan recessziós állapotba kerül a magyar gazdaság. A GDP várhatóan 1 százalékkal, a lakossági fogyasztások 3, 7 százalékkal, míg a reálbérek 2,7-15 százalékkal fognak csökkeni, miközben 4,5 százalékos inflációval kell számolnunk.

A válság hatásai között szerepel továbbá a hitelek drágulása, a kereskedelem jövedelmezőségének romlása, a tőkekoncentráció felgyorsulása, amellyel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások esélyei is csökkennek, együttműködéssel, összefogással azonban akár nyertesen is kikerülhetnek a válságból, mutatott rá Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Most ugyanis a gazdasági válságokat rendszerint követő társadalmi válság időszakába csöppentünk, amely akár két évig, de fél évig mindenképpen eltart majd.

A káros hatásokat ugyanakkor kivédeni nem, csupán enyhíteni tudjuk, amelynek legfőbb eszköze a határozott protekcionista magatartás a saját érdekünkben, akár az Unióval szemben is. Ennek része, hogy a beáramló uniós pénzeket és a keletkezett nyereséget ne vigyük ki az országból, hanem itthon költsük el. A gazdasági liberalizmus semmiképpen sem tartható, hívta fel a figyelmet a MKIK elnöke, majd hozzátette, hogy az adókat úgy kell csökkenteni Magyarországon, hogy az ne borítsa fel a költségvetést, noha az előretervezés Parragh László szerint is nehézkes mostanában.

Mint ahogy az mfor.hu beszámolt róla, október 2-án a kormány bejelentette a vállalkozások megsegítésére készült 800 milliárd forintos csomagot, amelynek keretében 10 millió forintig akár 10 évre szóló hitelt is felvehetnek, emlékeztetett Bajnai Gordon, majd hozzátette, hogy a következő évben 1800 milliárd forintnyi beruházási támogatással kívánják élénkíteni a gazdaságot, de a tervek között szerepel az export fellendítése és a beszállítók érdekeinek fokozott védelme is.

Ami a kiskereskedelmi forgalom volumenét illeti, az a legfrissebb KSH adatok alapján 2008. augusztusában 1,4 százalékkal, míg az év első nyolc hónapjában 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, de már 2007-ben is visszaesést tapasztalhattunk. A kiskereskedelem az idei évben már biztosan nem tér magához. Ezért mielőbb enyhíteni kellene a munkaerő-piaci nehézségeket, mutatott rá Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke, aki szerint a válság akár évekig is elhúzódhat.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szintén fontosnak tartja a munkaerő megtartását, amely a több mint 500 ezer főt foglalkoztató kereskedelemben szintén aktuális kérdés, tekintve, hogy ebben a szűkös időszakban nehéz növelni a fogyasztást.

A kedvező eredmények között említette a szakállamtitkár a fogyasztóvédelmi szabályok szeptemberi megváltozását, amely annak ellenére, hogy szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz a kereskedőkre nézve, mégis általánosan elfogadottá vált. A szabályok egyik lényeges eleme, hogy a bírságolást tekintve 15 ezer forintos minimum összeget ír elő, amely legfeljebb 100 millió forintig terjedhet, de kirivó esetben 2 milliárdig is elmehet a bírságszámla. 

Az érintettek legfájóbb gondja maradt ugyannakkor, hogy a legális kereskedelmet gyakran sújtják a hatóságok túlellenőrzéssel, miközben a feketekereskedelem melegágyának számító ázsiai paicok ellenőrzése foghíjas. 

"Noha most nehéz a kereskedelem napját ünnepelni, az elért sikerekre büszkék lehetünk" - hangsúlyozta Bajnai Gordon. Így az idei eseményen is számos kitüntetéssel jutalmazták a szakmai legjobbjait.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2008. évi kitüntetettei:

Klauzál Gábor Díjak:
Berentné Erzsébet, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára
Kozák Ákos, a GFK Hungária ügyvezető igazgatója
Makó András, az MBSZ elnöke
Nyakasné Mohai Ágnes, az Orchidea Bt. ügyvezető igazgatója
Dr. Rédei István, a COOP Star Zrt. vezérigazgatója
Dr. Sáling József, a KASZ elnöke
Zwack Péter, a Zwack Unicum Nyrt. elnöke


Miniszteri elismerések:
Béni Mihály, a Szabolcs COOP Zrt. elnök vezérigazgatója
Erényi Balázs, a SHELL Hungary Zrt. igazgatósági tagja
Fábián Attila, az Europark fejlesztési igazgatója
Hossó antal, a Hossó ABC Kft. ügyvezető igazgatója
Ivacs Lajos, a Hunguest Lillafüred Szálloda igazgatója
Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója
Mátraházi István, a KASZ alelnöke
Dr. Vándor Béla, az MKIK jogtanácsosa


Magyar Kereskedelemért Nagydíj:
Kiss Lajos, a SoundCard kft. munkatársa
Polgár Zsuzsa, a Retz Bútoráruház munkatársa
Samu Károylné, a COOP Szolnok Zrt. munkatársa
Starr Katalin, a Gablini Zrt. munkatársa

Simon Rita

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.