2002. július 24. 12:17

Az új kormány szeretné minél hamarabb értékesíteni a még állami tulajdonban lévő két kereskedelmi bankot és a jelzálog-hitelintézetet. Ezekből 50 milliárd feletti bevételre számítanak.

A Postabank állapota romlott az utolsó két évben, nem utolsósorban a hosszú ideig tartó tulajdonosi bizonytalanság és a menedzsment példátlanul gyakori változtatása miatt. Szakértők egybecsengő véleménye szerint a Pb értékesítésének alapja csak auditált, konszolidált mérleg lehet, így a jövő évnél korábban nem kerülhet piacra.

A bank új vezetői szerint is jövőre reális a Pb értékesítését elkezdeni. A Pb problémája az alcsony jövedelmezőség, bevételei nem fedezik a rendkívüli kiadásokat, amelyek pedig a régi ügyekkel kapcsolatban még mindig felmerülnek. A banknál emellett a régi menedzsment által készített üzleti terv szerint három év alatt tízmilliárd forintos informatikai fejlesztésre volna szükség. Jelentős vonzerő lehet ugyanakkor a jelenlegi főtulajdonos Magyar Posta Rt.-vel való stratégiai együttműködés, amire a posta a Pb privatizációja után is késznek mutatkozik.