<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A feldolgozó cég hulladékként vette meg a "100 százalékban újrahasznosítandó" építményt.

Kohóba viszik a Duna Aréna mobillelátójának fém részét, írja a Zoom.hu.

A lap hétfőn derítette ki, hogy a lelátójának egy része egy csepeli hulladékfeldolgozóba került, annak ellenére, hogy Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos nyáron még azt nyilatkozta, az úszópalotánál egyetlen forint sem vész kárba, hiszen az ideiglenes szerkezetek százszázalékos újrafelhasználását tervezik.

A Zoom.hu most elérte az Inter-Metal Recycling Kft.-t, amelynek a telephelyére szállították az aréna elemeit. Mint hogy üzleti titok, az nem derült ki, hogy az Inter-Metal kivel szerződött a feladatra, és az sem, hogy pontosan milyen elemeket vittek a feldolgozóba, azt viszont elmondták, hogy

  • hulladékként, roncsolt állapotban vették meg a vasszerkezeteket
  • és hogy ezeket beolvasztják.

Egészen pontosan kohászati felhasználásra alkalmas méretre (1500x500x500mm) vágják, és úgy szállítják az elemeket a feldolgozó műbe.

Mivel az állami közbeszerzések között nem volt olyan utalás, ami az Inter-Metalt a Duna Aréna munkáival összekötötte volna, a lap feltételezi, hogy ők az úszópalota kivitelezőivel, a Markettel szerződtek alvállalkozóként.

Frissítés: közleményben reagált a bontáshoz kapcsolódó eredeti, hétfői hírre a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja NZrt., alább a teljes szöveg:

Nem vesznek kárba a Duna Aréna ideiglenes lelátóinak elemei

A sajtóban megjelent téves állításokkal szemben a Duna Aréna ideiglenes lelátója teljes egészében újrahasznosul. A szerkezeti elemekből parkolóház, csarnokok épülnek, a szerkezet kis hányadát kitevő, roncsolásmentesen nem bontható részeit pedig anyagukban hasznosítják újra, így ezek sem vesznek kárba.

A Duna Aréna ideiglenes lelátójának elemeiből – ahogyan azt a beruházó korábban ígérte - a Hungexpo területén parkolóház épül, illetve csarnokok építésére, tetőszigetelés során hasznosítják újra.

Kizárólag a teljes építmény alig néhány százalékát kitevő anyagok, nem szerkezeti elemek – mint például a légtechnika alumínium csővezetéke – kerülnek újrafeldolgozásra a hulladékfeldolgozóba, amelyeket a lehető legkörültekintőbb technológia mellett sem lehet roncsolásmentesen lebontani.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.