2001. november 8. 11:00

Hosszú előszítési folyamat után végre hazánkban is elindulhat a kisvállalkozói garancia szövetkezeti intézmény, amely könnyebb hitelhez jutást tesz lehetővé a kisvállalkozásoknak.

A hitelintézeti adósminősítésről a hangsúly a vállalkozások múltját, tevékenységét, és lehetőségeit is jobban ismerő érdekképviseleti szervek elbírálására helyeződik át, amely intézmények azt vállalták, hogy a garanciaszövetkezetek számára a kölcsönt igénylő tagvállalatukról az ajánlást elkészítik.

Jó tudni

A Hitelgarancia Rt. a kért hitel 90 százalékára nyújt garanciát. Az e mögött lévő viszontbiztosítás két részből tevődik ki: 70 százalékban a központi költségvetés, és 15 százalékban az adott regionális garanciaszövetkezet vállal garanciát. A jelenlegi konstrukció és taglétszám mellett (az ötmilliós plafonösszeggel számolva) körülbelül 5000 vállalkozó igényét tudják a regionális szövetkezetek kielégíteni, de mindenegyes belépő vállalkozó növeli a nyújtható hitelt. Ettől függetlenül a KÉSZ tagszervezetei nem várnak hirtelen létszámbővülést, már csak azért sem, mert a rendszerbe bizonyos fékek vannak beépítve. Aki csak most lesz az IPOSZ, az OKISZ, a KISOSZ, vagy a ÁFEOSZ tagja nem fog azonnal hozzájutni a garanciához - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.