2002. március 18. 11:00

A magyar gazdaság helyzete nagyon jó, főleg a szomszédos országokkal összehasonlítva, ám a költségvetési deficit túl nagy - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Magyar Business Leaders Fórum közös rendezvényén. Bokros szerint a magyar gazdaságpolitika egyik legjobb eleme a monetáris politika.

Bokros Lajos az elmúlt négy-öt év sikerei közül kiemelte a GDP növekedését, és az infláció, valamint a munkanélküliség csökkenését. Ugyanakkor bírálatként elmondta, hogy magas a GDP-hez mért költségvetési deficit: az OECD és az unió számítási módszerei alapján a költségvetés GDP-arányos hiánya 6,5-7 százalékot tesz ki.

A volt pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika egyik legjobb elemének a monetáris politikát nevezte. Bírálatként azonban elmondta, hogy növelni kellene a megtakarításokat, és élénkíteni lehetne a tőkepiacot.
Bokros szerint csökkenteni kellene a vállalkozások adóit, és nem támogatásokkal segíteni a gazdasági társaságokat. A Világbank igazgatója szerint be kellene fejezni a privatizációt, ami - a kormány állításával ellentétben - még nem zárult le.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.