2002. március 18. 11:00

A magyar gazdaság helyzete nagyon jó, főleg a szomszédos országokkal összehasonlítva, ám a költségvetési deficit túl nagy - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Magyar Business Leaders Fórum közös rendezvényén. Bokros szerint a magyar gazdaságpolitika egyik legjobb eleme a monetáris politika.

Bokros Lajos az elmúlt négy-öt év sikerei közül kiemelte a GDP növekedését, és az infláció, valamint a munkanélküliség csökkenését. Ugyanakkor bírálatként elmondta, hogy magas a GDP-hez mért költségvetési deficit: az OECD és az unió számítási módszerei alapján a költségvetés GDP-arányos hiánya 6,5-7 százalékot tesz ki.

A volt pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika egyik legjobb elemének a monetáris politikát nevezte. Bírálatként azonban elmondta, hogy növelni kellene a megtakarításokat, és élénkíteni lehetne a tőkepiacot.
Bokros szerint csökkenteni kellene a vállalkozások adóit, és nem támogatásokkal segíteni a gazdasági társaságokat. A Világbank igazgatója szerint be kellene fejezni a privatizációt, ami - a kormány állításával ellentétben - még nem zárult le.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.