2011. július 11. 14:16

A korábban várt 58 ezer helyett az idén várhatóan 52 ezer új személygépjárművet helyeznek forgalomba Magyarországon a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) legfrissebb előrejelzése szerint.

Az MGE hétfői közleményében azt írta, hogy az egyesület elnöksége az első félévi új gépjármű forgalomba helyezési eredményeket figyelembe véve módosította előrejelzését.

A DataHouse korábbi adatai szerint a forgalomba helyezett új gépjárművek számának májusi 16,3 százalékos éves növekedési üteme júniusra 0,4 százalékra lassult, 5.580 darab új gépjárművet helyeztek forgalomba, az első féléves, 31.032-es darabszám pedig 11,3 százalékkal magasabb ugyan mint egy éve, de a 2009-estől még 37,9 százalékkal elmarad.

Értékesített újautók száma Magyarországon

Az MGE akkor azt közölte, hogy a forgalomba helyezési darabszámok továbbra sem érik el azt a szintet, ami az ágazat fennmaradását jelenlegi formájában garantálni tudná.

A hétfői közlemény szerint az idén 12 ezer új kishaszon járművet helyeznek majd forgalomba, itt nem változott az előrejelzés. A forgalomba helyezett új nagyhaszon gépjárművek prognózisa azonban 3.100-ról 3.700-ra emelkedett.

Az MGE szerint viszont csupán 2.200 új motorkerékpárt helyeznek az idén forgalomba, korábban 3.200-at vártak.

A közleményben megjegyzik: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete elnöksége a piaci folyamatok további elemzését követően a harmadik negyedév végén tekinti át és - szükség esetén - módosítja előrejelzését.

MTI