2001. november 21. 11:00

Budapest jó úton halad afelé, hogy regionális üzleti központtá váljon, ez köszönhető az eddigi gazdasági fejlődésnek, a külföldi nagyvállalatok Magyarországra telepített termelőegységeinek, kutató és fejlesztési bázisainak, valamint a város földrajzi elhelyezkedésének.

Budapest jó úton halad afelé, hogy regionális üzleti központtá váljon, ez köszönhető az eddigi gazdasági fejlődésnek, a külföldi nagyvállalatok Magyarországra telepített termelőegységeinek, kutató és fejlesztési bázisainak, valamint a város földrajzi elhelyezkedésének - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Budapest mint regionális központ címmel rendezett konferencián hétfőn Budapesten.

A gazdasági miniszter kifejtette: a történelem megismételheti magát, hiszen a múlt század fordulóján Budapest egyike volt a leggyorsabban fejlődő három európai fővárosnak Berlin és Bécs mellett. Aláhúzta, hogy Magyarország gazdasági növekedése az utóbbi négy évben a legnagyobb Európában, a fejlődés dinamikus, ami létfontosságú ahhoz, hogy az ország és fővárosa regionális központtá válhasson. Matolcsy György negatívumként említette az autópálya-hálózat hiányosságait, de rámutatott, hogy a kormánynak rendkívüli mértékű autópálya-fejlesztési terve van az elkövetkező 15 évre.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elmondta, hogy Budapest már napjainkban is egyféle regionális központként működik. De még tovább fejlődhet, hiszen megvannak a kellő pénzügyi források ehhez, beruházásainak 60 százalékát saját forrásból fedezi, így nem függ a mindenkori kormánytól.

Emery Jakab, az Arthur Andersen igazgatója a konferencián a Bancraft Kft. által több mint 80 magyarországi nagyvállalatnál végzett felmérés eredményeiből ismertetett néhányat. Ezek a felmérések arra mutatnak rá, hogy Magyarországnak nem lenne szabad eltörölnie a nagyberuházóknak már adott adókedvezményeket. Sőt újakat is biztosítania kell, továbbá csökkenteni kell a bürokrácia, az adminisztráció túlburjánzását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.