<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Oroszország a jelenlegi körülmények között nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását - jelentette be hétfőn Ankarában tartott sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedély Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezeték-rendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését... Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását" - szögezte le az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott meg is állnak - tette hozzá.

Oroszország tehát kénytelen lesz meggondolni részvételét e projektben - mondta Putyin, aki azonban megköszönte Törökországnak, hogy annak idején támogatta a projektet.

"Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem lesz megvalósítva" - fogalmazott Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén.

Egyúttal azonban azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó-központ létrehozása érdekében. A török-görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását - mondta Putyin.

Az Európai Uniónak a Déli Áramlattal kapcsolatos ellenző álláspontja miatt az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé fogják irányítani - mondta Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az EU-tól az elmaradt haszon miatt.

"Az a véleményünk, hogy az Európai Bizottság álláspontja nem volt konstruktív. Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlat projektjét), akkor nem lesz megvalósítva" - fogalmazott Putyin, hangsúlyozva: a gázvezeték megépítésének a munkálataihoz Oroszországban már minden készen állt. "Energiahordozóinkat a világ más régióiba irányítjuk át, és meggyorsítjuk a cseppfolyós földgázra vonatkozó projektjeink valóra váltását" - tette hozzá.

Az orosz elnök szerint ez az átirányítás korántsem szolgálja Európa gazdasági érdekeit, hiszen Európának nélkülöznie kell majd az említett gázvezetéken szállítani tervezett energiahordozókat. Putyin az tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért. Bulgária közvetlen bevételei a tervezett gázszállításoknak köszönhetően legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.