2002. június 28. 13:00

Az új kormány célja a teljes foglalkoztatottság megközelítése az évtized végére - mondta a Reutersnek adott nyilatkozatában Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

Kiss Péter szerint a munkanélküliségi mutatók ugyan nagyon kedvezőek, de továbbra is túl sokan inaktívak. A magyarországi foglalkoztatottsági ráta változatlanul elmarad az uniós szinttől, mivel sok állástalan nem is jegyezteti be magát a munkanélküli juttatást hat hónapra korlátozó rendszerben - mondta a miniszter. A magyar hivatalos munkanélküliség 5,6 százalékos az euróövezetben honos 8,3 százalékkal szemben, azonban Magyarországon állástalanok ezrei nem jegyeztetik be magukat a nyilvántartásba, hanem inkább a feketegazdaságban keresnek állást - közöltea Reuters.

Kiss Péter a hírügynökségnek azt mondta: a cél az évtized végéig a teljes foglalkoztatottság megközelítése. A miniszter szerint ezzel elérhető, hogy az aktív korú lakosság foglalkoztatottsági rátája a jelenlegi 53 százalékról 70 százalékra emelkedjen. Kiss Péter azt mondta: a kormány már a 2006-os következő választásokig 300-400 ezer embert akar munkához juttatni, fele részben új munkahelyek létesítésével, a többit részmunkaidős, munkahely-megosztásos módszerrel, illetve otthoni munkával.

Az alkalmi és a feketemunka jelentős része is átterelhető a legális szférába - például az építőiparban és a mezőgazdaságban - a munkaadókra nehezedő társadalombiztosítási terhek csökkentésével - tette hozzá. A miniszter azt mondta: reményei szerint a munkahét a munkaadók és a szakszervezetek közötti átfogó megállapodás révén 40 óráról 38 órára rövidíthető.

Kiss Péter szerint a munka világának kiegyensúlyozottsága a hosszú távú versenyképesség egyik feltétele, ezért akarja a kormány megerősíteni a párbeszéd intézményét. - Ebben a parlamenti időszakban meg akarjuk erősíteni a szakszervezetek és a munkáltatók közötti kapcsolatokat. Csak erős partnerek közötti megállapodásoknak van társadalmi legitimitása - mondta. A miniszter azt mondta: támogatja a pozitív diszkriminációt a romák, a fogyatékosságtól sújtottak, a fiatal pályakezdők, a gyermekgondozásból visszatérő nők és a 45 éves kor felett munkanélkülivé válók javára. A kormány azt tervezi, hogy az e kategóriákba esőket alkalmazó munkáltatók társadalombiztosítási terheinek egy részét átveszi - mondta Kiss Péter.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.