2002. június 28. 13:00

Az új kormány célja a teljes foglalkoztatottság megközelítése az évtized végére - mondta a Reutersnek adott nyilatkozatában Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

Kiss Péter szerint a munkanélküliségi mutatók ugyan nagyon kedvezőek, de továbbra is túl sokan inaktívak. A magyarországi foglalkoztatottsági ráta változatlanul elmarad az uniós szinttől, mivel sok állástalan nem is jegyezteti be magát a munkanélküli juttatást hat hónapra korlátozó rendszerben - mondta a miniszter. A magyar hivatalos munkanélküliség 5,6 százalékos az euróövezetben honos 8,3 százalékkal szemben, azonban Magyarországon állástalanok ezrei nem jegyeztetik be magukat a nyilvántartásba, hanem inkább a feketegazdaságban keresnek állást - közöltea Reuters.

Kiss Péter a hírügynökségnek azt mondta: a cél az évtized végéig a teljes foglalkoztatottság megközelítése. A miniszter szerint ezzel elérhető, hogy az aktív korú lakosság foglalkoztatottsági rátája a jelenlegi 53 százalékról 70 százalékra emelkedjen. Kiss Péter azt mondta: a kormány már a 2006-os következő választásokig 300-400 ezer embert akar munkához juttatni, fele részben új munkahelyek létesítésével, a többit részmunkaidős, munkahely-megosztásos módszerrel, illetve otthoni munkával.

Az alkalmi és a feketemunka jelentős része is átterelhető a legális szférába - például az építőiparban és a mezőgazdaságban - a munkaadókra nehezedő társadalombiztosítási terhek csökkentésével - tette hozzá. A miniszter azt mondta: reményei szerint a munkahét a munkaadók és a szakszervezetek közötti átfogó megállapodás révén 40 óráról 38 órára rövidíthető.

Kiss Péter szerint a munka világának kiegyensúlyozottsága a hosszú távú versenyképesség egyik feltétele, ezért akarja a kormány megerősíteni a párbeszéd intézményét. - Ebben a parlamenti időszakban meg akarjuk erősíteni a szakszervezetek és a munkáltatók közötti kapcsolatokat. Csak erős partnerek közötti megállapodásoknak van társadalmi legitimitása - mondta. A miniszter azt mondta: támogatja a pozitív diszkriminációt a romák, a fogyatékosságtól sújtottak, a fiatal pályakezdők, a gyermekgondozásból visszatérő nők és a 45 éves kor felett munkanélkülivé válók javára. A kormány azt tervezi, hogy az e kategóriákba esőket alkalmazó munkáltatók társadalombiztosítási terheinek egy részét átveszi - mondta Kiss Péter.