2001. december 13. 11:00

Az euró január 1-jei bevezetése előtt két és fél héttel némileg csökkent az új valuta iránti bizalom az euróövezet országaiban.Az euró január 1-jei bevezetése előtt két és fél héttel némileg csökkent az új valuta iránti bizalom az euróövezet országaiban.

Az euró január 1-jei bevezetése előtt két és fél héttel némileg csökkent az új valuta iránti bizalom az euróövezet országaiban. Az EU-Bizottság közvélemény-kutatásából kiderül: a megkérdezettek csupán 48 százaléka gondolja úgy, hogy az eurónak több előnye lesz, mint hátránya. Az unió pénzügyi biztosa szerint a lakosság körében ez normális jelenség egy ilyen jelentős változás előtt.

Két és fél héttel az euró készpénz hivatalos bevezetése előtt csökkent a közös európai fizetőeszköz iránti bizalom az eurózóna 12 tagországában. Az EU központjában mindazonáltal látványos rendezvénnyel fogják köszönteni az eurót az év utolsó napján.

Az EU-Bizottság csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott, 8063 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatása szerint jelenleg a megkérdezetteknek csak 48 százaléka véli úgy, hogy az eurónak több előnye lesz, mint hátránya. A legutóbbi közvélemény-kutatásnál még 51 százalék gondolta ezt.

Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa szerint normális jelenség, hogy az emberek aggódnak az átállás gyakorlati következményei miatt, hiszen az mindennapi életüket érinti.

Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy Brüsszel látványos show műsorral ünnepli az euró bevezetését: december 31-én 23 óra 30 perckor az uniós negyedben hang- és fényjátékot tartanak, mielőtt éjfél előtt megkezdődik a visszaszámlálás. Az ünnepség elnevezése "Euró-híd", s éjfélkor tűzijáték lesz az esemény csúcspontja.