2002. július 8. 07:49

Csökkent a foglalkoztatottak száma az első negyedévben 0,6 százalékkal az előző év azonos időszakához képest - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett részletes elemzése.

A munkanélküliek száma 4,2 százalékkal mérséklődött ebben az időszakban az egy évvel korábbi negyedéves adathoz képest. A foglalkoztatottak száma az idén az első három hónapban átlagosan 3 millió 829 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint az előző év első negyedévében.

A munkanélküliek száma 235 300-zat tett ki, ez 10 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbi számnál. A munkanélküliségi ráta az első negyedévben 5,8 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 104 ezer volt az egy éve, vagy annál régebben munkát keresők száma.

A tartósan munkanélküliek aránya az összes munkanélküliekhez hasonlítva 44,2 százalékot ért el, ez 3,9 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakával összehasonlítva. A munkaügyi központok nyilvántartása szerint 2002 március végén 368 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma. Ez 7,8 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A március végi zárónapon 126 ezer munkanélküli részesült járadékban, 15 ezren jutottak jövedelempótló támogatáshoz, és 107 ezren szociális segélyhez, amely felváltotta a jövedelempótló támogatást.

A munkanélküliek számára vonatkozó eltérő adatok a módszerek eltéréséből következnek. A KSH lakossági munkaerő-felmérés alapján számítja ki a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatokat.

A munkaügyi központok a regisztrációra jelentkező munkanélküliek számát összesítik. Mindkét módszer szerint kimutatott munkanélküliségi szám csökkent az elmúlt években.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.