2002. július 8. 07:49

Csökkent a foglalkoztatottak száma az első negyedévben 0,6 százalékkal az előző év azonos időszakához képest - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett részletes elemzése.

A munkanélküliek száma 4,2 százalékkal mérséklődött ebben az időszakban az egy évvel korábbi negyedéves adathoz képest. A foglalkoztatottak száma az idén az első három hónapban átlagosan 3 millió 829 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint az előző év első negyedévében.

A munkanélküliek száma 235 300-zat tett ki, ez 10 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbi számnál. A munkanélküliségi ráta az első negyedévben 5,8 százalék volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 104 ezer volt az egy éve, vagy annál régebben munkát keresők száma.

A tartósan munkanélküliek aránya az összes munkanélküliekhez hasonlítva 44,2 százalékot ért el, ez 3,9 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakával összehasonlítva. A munkaügyi központok nyilvántartása szerint 2002 március végén 368 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma. Ez 7,8 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A március végi zárónapon 126 ezer munkanélküli részesült járadékban, 15 ezren jutottak jövedelempótló támogatáshoz, és 107 ezren szociális segélyhez, amely felváltotta a jövedelempótló támogatást.

A munkanélküliek számára vonatkozó eltérő adatok a módszerek eltéréséből következnek. A KSH lakossági munkaerő-felmérés alapján számítja ki a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatokat.

A munkaügyi központok a regisztrációra jelentkező munkanélküliek számát összesítik. Mindkét módszer szerint kimutatott munkanélküliségi szám csökkent az elmúlt években.