2002. július 24. 08:20

Az EU-bővítési tárgyalásokon eddig sosem alkalmazott, egyedülálló technikát vezetne be Csehország és az Európai Bizottság a közlekedési fejezetben.

Az EU-bővítési tárgyalásokon eddig sosem alkalmazott, egyedülálló technikát vezetne be Csehország és az Európai Bizottság a közlekedési fejezetben – jelenti a CTK cseh hírügynökség. Brüsszel ugyanis támogatja Prága azon kérését, hogy a közúti kabotázs témakörét (vagyis egy más országon belüli közúti szállítást) mint egy jól beazonosított, ám régóta megoldhatatlannak bizonyult problémát vegyék ki a fejezetből, tegyék félre, s a fejezetet e nélkül zárják le - számolt be a Világgazdaság.

Akárcsak hazánk esetében, a cseh közúti teherfuvarozókat is kitiltaná az unió a csatlakozástól számított öt éven át az egy EU-tagállamon belüli kabotázsforgalomból – vagyis például a Prága–München útvonalon szabadon szállíthatnának a csehek is, akárcsak Párizs–München viszonylatban, de a Hamburg– München vonalon nem. Egyedül Szlovéniával szemben nem kértek hasonló átmenetet, mondván, ott a bérszínvonal már annyira közel van az uniós átlaghoz, hogy az EU fuvarozóinak nem kell tartaniuk úgymond „versenytorzító” bérköltséghátránytól. A magyar kormány elfogadta az uniós kérelmet, mivel (a fuvarozók nyomására) maga is átmeneti időszakot kért a hazai kabotázsra, s több más közlekedési témában is volt derogációs kérelme. Csehországnak viszont nincs, s ezért Prága abban bízik, hogy ezt a témát a tárgyalások legvégére, a pénzügyi csomag egyeztetésének idejére hagyhatja. Egyelőre kérdéses viszont, hogy a többi tagállam elfogadja-e a közös prágai–brüsszeli javaslatot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.