3p

Az E-Star Alternatív Nyrt. számára operációját veszélyeztető, napi szintű nehézséget okoz, hogy szállítóinak jelentős része a 2012/A sorozatú kötvények október 24-én esedékes lejárata előtt kívánja érvényesíteni követeléseit, így a társasághoz fizetési meghagyások, illetve néhány esetben felszámolási eljárás megindítása iránti kérelmek érkeznek - közölte a cég rendkívüli tájékoztatójában hétfőn a BÉT honlapján.

A jelentés szerint szeptemberben a Magyarországon, Lengyelországban és Romániában távhő- és energiaszolgáltatással foglalkozó cég EBITDA (adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 193 ezer eurót tett ki, január-szeptemberben 4,8 millió eurót ért el. Az árbevétele szeptemberben 4 millió, az év első kilenc hónapjában 49,2 millió euró volt.

A jelentésben megismétlik, hogy Magyarországon a cég vevőköveteléseinek állománya négy, problémás fizetési morálú önkormányzattal (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye), illetve az egyéb problémás, nem fizető kisebb ügyféllel szemben nem javult. A kintlévőségek összege marginálisan ugyan, de folyamatosan növekszik. Hódmezővásárhely, Nagydobos, Szamosszeg önkormányzatával szemben, peres eljárást kezdeményezett a szerződés szerinti díjak megfizetése érdekében.

Az októberben lejáró kötvényekkel kapcsolatos mintegy 1,4 milliárd forintos (4,9 millió euró) kifizetési kötelezettséggel kapcsolatban ismételten leírták, hogy az augusztusban lehívott lengyel hitelből befolyó pénzösszeg nem volt elkülöníthető az októberben esedékes kötvénytörlesztésre, az E-Starnak ugyanis – jelentős részben az önkormányzati vevők nemfizetése folyományaként - igen jelentős szállítói tartozásai keletkeztek, amelyeket a további működés biztosítása érdekében ki kellett egyenlítenie. Megjegyzik azt is, hogy a szeptember végi állapot szerint a cég rendelkezésére álló 2,5 millió euró készpénzállomány teljes egészében a lengyelországi társaságnál van, vagyis a kötvénytörlesztésre nem felhasználható.

Ezért a cég érvényben tartja korábban bejelentett likviditásjavító intézkedéseit. Ezek: a fizetési feltételek módosítás, a szállítókkal a fizetési időtartam meghosszabbítása/részletfizetési konstrukciók kidolgozása/engedmények elérése, belső vállalati finanszírozási rendszeren belüli finanszírozási formák, követelések érvényesítése, esetleges faktorálása.

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2,25 millió euró nettó veszteséget könyvelt el 2012 első félévében, míg egy évvel korábban 7,66 millió euró nyeresége volt.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült első féléves konszolidált tőzsdei jelentés szerint a társaság árbevétele kismértékben nőtt, 37,52 millió euróra a bázisidőszaki 37,05 millió euróról.

Az EBITDA 4,51 millió euró volt az idei első hat hónapban, míg egy évvel korábban 3,38 millió eurót tett ki.

A mérleg szerint a társaság hosszú lejáratú kötelezettségei csaknem 50 millió eurót tettek ki a fél év végén.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!