4p

Úgy tűnik, egy időre lőttek a makói gázmező kiaknázására vonatkozó álmoknak – feloszlott ugyanis az erre "felesküdött" Exxon-Falcon-Mol triumvirátus. Az amerikai és a magyar cég a tesztfúrások csalódást keltő eredményére hivatkozva hátrált ki a projekt mögül. A továbbra is kitartó kanadaiak most új partnerek után kutatnak – kérdés, hisz-e még bárki abban, hogy a nehezen hozzáférhető természeti kincset gazdaságosan ki lehet termelni. Mfor.hu háttér.

Az amerikai Exxon Mobil felfüggesztette a gázkutatási műveleteket Magyarország délkeleti részén, kiábrándítónak minősítve a kútfúrási teszteket, jelentette be a cég még pénteken. A texasi központú olajvállalat egyúttal azt is közölte, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést.

A Mol is kiszállt

Szintén a szerződés felmondásáról döntött a Falcon másik partnere, a Mol Nyrt., így a kanadai cég - amely még 2007 tavaszán kapta meg a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól a makói gázmezőn mintegy 100 ezer hektárra - magára maradt a projekttel. Igaz, ennek ellenére tovább kívánja folytatni a kutatást, és már tárgyalásokat folytat több más, potenciális új stratégiai partnerrel.

Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a vállalat magyarországi cégének, a TXM Kft.-nek az ügyvezetője az MTI kérdésére annyit közölt: a “vállalkozásnak terve és költségvetése van" arra, hogy folytassa a nem hagyományos földgázkutatást a makói árokban, ezen belül a Földeák-1 kútnál.

Az Exxon Mobil és a Mol visszatáncolása várható volt. Az amerikaiak már tavaly októberben azt javasolták, hogy hagyjanak fel a Földeák-1 kútnál végzett tesztfúrásokkal, mivel azok nem hoztak eredményt - a vizsgálatokat akkor bizonytalan időre fel is függesztették. Ezzel összhangban Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója novemberben úgy nyilatkozott, hogy kevésbé perspektivikusak az ottani földgázkutatások, mint azt a program elején a cég remélte.

Hernádi: előbb-utóbb felhozzuk 


"Ez egy nem konvencionális kutatási program, ami lefordítva azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlatunktól eltérő szakmai és technológiai megoldásokat kíván. A gáz ott van, ezt tudjuk harminc éve. A probléma az, hogy nem tudjuk, hogyan hozzuk fel, s hogy megéri-e” - mondta Hernádi a HVG-nek. Hozzátette: “Ha a döntés mégis az, hogy egyelőre nem hozzuk fel, az nem azt jelenti, hogy soha nem hozzuk fel, hanem azt, hogy a mostani technikai tudásunk szerint, a mostani piaci környezetben még nem szabad.”

A legutóbbi fejlemények azt mutatják, hogy a pesszimista forgatókönyv vált valóra, és a Mol-vezér akkori ígéretének - “Makón ott a földgáz, és előbb vagy utóbb fel fogjuk hozni" - megvalósulása a bizonytalanul távoli jövőbe tevődött át.

Pedig a most egyedül maradt Falcon 2007-ben még hatalmas reményeket fűzött a projekthez. Szabó György például úgy nyilatkozott, hogy Magyarország gázellátása három éven belül - azaz 2010-re - önállóvá válhat az itteni földgáznak köszönhetően. Akkori állítása szerint a térségben talált 1500 milliárd köbméternyi gázvagyon versenytársa lehet a szibériai gázkészletnek.

Szakértők ezzel párhuzamosan úgy nyilatkoztak, hogy a makói lelőhely a legnagyobb az európai szárazföldön a hollandiai Groningenben található gázmező 1959-es fölfedezése óta. Igaz, már akkor figyelmeztettek arra, hogy a makói gázt csak nehezen és drágán lehet kitermelni.

Túl kemény dió

Szabó György korábbi közlése szerint a Makói-árok mélyén a nem hagyományos szénhidrogénkészlet rendkívül tömör kőzetben található, kitermeléséhez mikrorepedéseket kell létrehozni a több ezer méteres kutak mélyén, 200 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, hatalmas nyomás mellett. A technológia Észak-Amerikában működik, és ezt a módszert próbálták erre az esetre adaptálni.

A Falcon akkor úgy számolt, hogy a makói árokban található, nem hagyományos szénhidrogénkészlet kitermelése hordónkénti 50 dolláros olajár fölött lehet gazdaságos. Egy kút fúrásának költsége 40-50 millió dollár között van, ahhoz, hogy a kitermelés megtérüljön, ezt a költséget 10 millió dollár körülire kell leszorítani, mondta a szakember.

A partnerek a jelek szerint erre nem láttak esélyt - így egy ideig még biztosan megőrzi szüzességét a makói árok...   

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!