2001. december 17. 11:00

A minimálbér-emelés 50 ezer forintra történő emelése az Ecostat számításai szerint mintegy 500 ezer alkalmazottat érint.

Ez a gazdaságelemző és informatikai intézet legfrissebb prognózisa szerint a versenyszférában dolgozók 20,7 százalékának, valamivel több mint 370 ezer főnek, a költségvetésben foglalkoztatottak 19,4 százalékának, mintegy 130 ezer dolgozónak jelent változást jövőre. A társadalombiztosítási járulékok újabb 2 százalékpontos csökkentésével összekapcsolt minimálbér-emelés a versenyszféra egészének megtakarítást jelent, annak ellenére, hogy az egészségügyi hozzájárulás emelkedik. Az Ecostat számításai szerint a versenyszféra a jövőre életbe lépő változások hatására 12-15 milliárd forint kifizetése alól mentesül.

Azokban az ágazatokban azonban, ahol alacsony a kereseti színvonal a módosítás veszteséggel jár. Ezekben az ágazatokban ugyanis a minimálbér jelentőseb emelkedését nem kompenzálja a tb-járulék csökkentése. Példaként a kutatóintézet a feldolgozóipart emelte ki, ahol az ágazat vesztesége 2,7-3,2 milliárd forint körül lehet. Ide tartozik a gépipar is, ahol a tehernövekedés 4 milliárd forint körül várható.

A számításokhoz az Ecostat jövőre 10 százalék körüli keresetnövekedéssel kalkulált. A prognózis leszögezi, hogy az alacsony átlagkeresetű ágazatokban, ahol a minimálbéren foglalkoztatottak aránya viszonylag magas, a többletköltséget kompenzálni tudja a kormány által rendelkezésre bocsátott 15 milliárd forintos pályázható keret. Az összeállítás megállapítja, hogy a következő évben tovább növekszik a keresetek adótartalma. A januártól életbe lépő új adótábla szerint az alsó 20 százalékkal adózó sáv határa 480 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik. Ezzel kapcsolatban a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a minimálbérből élők ugyan továbbra is a legalsó sáv szerint adóznak, ám a legkisebb jutalom, vagy a 13. havi fizetés már felső kategóriába sorolja őket. A felső sáv értékhatára 1 millió 50 ezer forintról 1 millió 200 ezer forintra emelkedik jövőre. Eszerint a nemzetgazdasági átlagkereset a legmagasabb adósávba kerül, ami valószínűleg példátlan az adórendszerek között - állapítja meg az Ecostat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.