2002. március 29. 11:00

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tagjai a szervezet 1989-es megalakulása óta több mint 14 milliárd amerikai dollárt fektettek be a magyar piacon, ami a külföldi befektetések 63 százaléka - hangzott el az amerikai működőtőke magyarországi tapasztalatairól rendezett konferencián.

A szempontok között szerepelt a munkaerő jelenlétének és minőségének a vizsgálata, a megfelelő oktatási háttér jelenléte, hogy legyen ipari park és megfelelő logisztikai háttér, továbbá fontosak voltak a kormányzati és a helyi kedvezmények is - mondta. Szólt arról is, hogy a gyár alapkőletételét 2001 májusában tartották, júniusban megkezdődött a kivitelezés, szeptemberben a próbagyártás, októberben pedig már a sorozatgyártás is. Jelenleg két műszakban 110 embert foglalkoztatnak, de áprilisban, illetve júniusban újabb gépsorokat állítanak üzembe, és akkor már 500 munkaerőre tartanak igényt - tájékoztatott az igazgató.

Ábrahám László elmondta: az elmúlt évben - októbertől egy gépsoron egy műszakban - 1,2 milliárd forint árbevételt értek el. Jövőre - immár két műszakban és három gépsoron termelve - több tízmilliárd forintos árbevételre számítanak. Kiemelte: termékeikben rendkívül magas a hozzáadott érték, a sorozatnagyság viszont mindössze 50-200-500 darab közötti.

A szerdán felavatott gyárról elmondta: a 12 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnok a debreceni KEVIÉP kivitelezésében 3 milliárd forintért készült el. Az első gyártósor 1,5 milliárd forintba került. A cég terveik között szerepel egy olyan logisztikai központ kialakítása Debrecenben, ahonnan az egész világba irányíthatják gyártmányaikat.

Jelenleg a debreceni gyár termékeit is az NI európai logisztikai központjába, Amszterdamba, illetve az austini amerikai központba szállítják. Az NI 60 országba 24 ezer partnerének szállítja termékeit - mondta az NI magyarországi igazgatója a debreceni befektetési konferencián.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.