2017. július 27. 08:20

Jailbreak, ez a neve annak a videojátéknak, amiről nem sok mindent tud a mainstream sajtó, mégis milliomossá tudott tenni három amerikai tinédzsert. A Roblox nevű játékplatformról sem igen hallottak még a felnőttek, pedig a világ legnagyobb, felhasználók által készített játékokat kínáló online gaming platformjaként hirdeti magát. Egy szédületes tempóban fejlődő cégről és iparágról szól a sikersztori.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Robloxon 15 millió különböző, és a felhasználók által fejlesztett játékkal múlathatják a gyerekek és a tinik az időt, a comScore szerint ugyanis a Roblox ebben a korosztályban a világ legnépszerűbb, online játékokat kínáló oldala. 

Ide fejlesztett már korábban is több játékot Alex Balfanz, aki csak most februárban ünnepelte 18. születésnapját, ám a nagy kiugrás csak most, a rabló-pandúros Jailbreak nevű játékkal jött el számára - írja a Business Insider Tech rovata. Balfanz és társa a Jailbreakkel nagyot húzott, hiszen megjelenése napján már 75 ezer egyidejű játékos üldözött gonosztevőket vagy menekült a rendőrök elől.
 
A nagy siker, a Jailbreak 

A Jailbreak így már jól halad afelé, hogy ebben az évben hétszámjegyű bevételt termeljen alkotói számára, és Balfanz elmondása szerint már most annyit meg is keresett vele, hogy a Duke Egyetemen tervezett négyéves tanulmányait - a mesterséges intelligenciáról - fedezni tudja.

Mindeközben a Roblox pedig azt próbálja kitalálni, hogy miként tudna együttműködni Balfanz-zal további játékok fejlesztésében. Ahogy az ifjú milliomos mondja, elég őrült időszak van a háta mögött, minden egyszerre történt, hiszen utolsó éves gimnazistaként a tanulás mellett az egyre csak növekvő fizető játékosaival is törődnie kellett.
 
A Roblox játékai 

A Roblox is elég jól teljesít, hiszen a múlt héten tartott éves konferenciájukon jelentették be, hogy idén 30 millió dollárt terveznek fejlesztőiknek kifizetni. Egy fiatal programozó jó úton halad, hogy 3 millió dollárt keressen, míg ketten 2-2 millió dollárban reménykedhetnek.

A 15 éven felülieknek jó eséllyel nem mond semmit a Roblox neve, jóllehet a személyi számítógépeken már 2005 óta elérhető a platform. A robbanás azonban az újabb okostelefonok, tabletek és Xbox-verziókkal következett be.

Olyannyira, hogy a cég havi 56 millió játékossal büszkélkedik, ami több a Minecraft-tal játszó havi 55 millió játékosnál. Másképpen megközelítve: több ember keres rá a Roblox weboldalára, mint a Legoéra.

A Roblox platformja nyitott, megfelelő képzettséggel bárki fejleszthet rá játékot, így nem annyira meglepő az a 15 millió játék, amivel a felhasználók megörvendeztették saját magukat. A játékosok egy virtuális valutával, a robux-szal fizetnek minden egyes itemért. Természetesen a robuxokat valódi pénzért lehet csak megvásárolni. És amikor egy játékos valamit vásárol, az adott játék fejlesztője részesedést kap belőle.
 
David Baszucki, a Roblox vezérigazgatója 

A pályív nagyjából hasonló: a legtöbben gyerekként elkezdnek játszani a Robloxon, majd kicsit később, pár év múlva már játékokat fejlesztenek ugyanide.

Ezt az utat járta be Andrew Bereza is, aki 18 évesen az apjával él New Jersey-ben, és arról "híres", hogy ő alkotta meg a Miner's Haven nevű játékot mág 2015 nyarán. A bányatulajdonosok meggazdagodásáról és egyéb kalandjairól szóló játékból befolyó bevételeit Bereza már nem számolja, de annyit biztosan keresett, hogy a most kezdődő egyetemi oktatásait végig fedezni tudja.

Bereza szerint a siker elképzelhetetlen lett volna a Roblox nélkül, hiszen olyan biztos alapokat ad, amire nyugodtan építhetnek az ifjú fejlesztők. Így például nem kell a szerverkiszolgálással, a fizetési megoldásokkal vagy a játékosok összekapcsolásával, a különböző eszközökön (asztali gépek, okostelefonok, játékkonzolok) való megjelenéssel foglalkozniuk, mert mindezt a platform biztosítja.

A Roblox így mágnesként vonzza a játékosokat és a fejlesztőket egyaránt, Bereza például gyakornokként dolgozik már a cégnek. A Roblox ökoszisztémája egyébként nem csak fejlesztőknek biztosít lehetőséget, hanem más specialistáknak is: dizájnerek, hangmérnökök, UI- és más specialisták szintén találnak feladatot és pénzkereseti lehetőséget, hogy az egyes játékok még színvonalasabbak legyenek.

Ahogy a Roblox éves fejlesztői konferenciáján egy szülő megfogalmazta az általános pozitív hangulatot: végül is mind kockafejek.
 
mfor.hu