2p

Feladja a ráfizetéses versenyt és egyesül Kínában legnagyobb helyi konkurensével az Uber

A részvénycserés megállapodást az értesülések szerint akár már hétfőn is bejelenthetik a felek, az Uber China és a Didi Chuxing Technology Co. Az egyesüléssel a Didi 28 milliárd dolláros és az Uber China 7 milliárd dolláros piaci tőkeértékével számolva 35 milliárd dollár piaci tőkeértékű vállalat jön létre. 
 
Az Uber China tulajdonosai 20 százalékos részesedést szereznek az egyesített vállalatban. A tranzakció keretében a Didi egymilliárd dollárt fektet az Uber China anyavállalatába, a 68 milliárd dollár piaci tőkeértékűre becsült kaliforniai Uber Technologies Inc. cégbe. 
 
A Didi maga is az Alibaba Group Holding Ltd., illetve a Tencent Holdings Ltd. vállalatok fuvarmegosztó szolgáltatásainak az egyesülésével jött létre tavaly. Mivel az Uber China egyik legnagyobb befektetője a Baidu Inc. kínai internetes kereső platform, az egyesülés után a Didi Kína három legnagyobb internetes technológiai vállalatát tudhatja majd tulajdonosai között. 
 
A Didi júniusban hajtott végre 7,3 milliárd dolláros tőkeemelést, melyben az Apple egymilliárd dollárral vett részt. A Didi tavaly 100 millió dollárt fektetett az Uber legnagyobb amerikai versenytársába, a Lyft-be, emellett az Uber globális dominanciájának megtörése érdekében együttműködésre lépett az indiai Ola és a délkelet-ázsiai Grab vállalatokkal is. 
 
Évente egyébként egymilliárd dollárt veszített az Uber Kínában a helyi konkurenciával folytatott árharcban, miközben nyereségesen működik az Egyesült Államokban, Kanadában és a világ még száz városában. Hazánkból július 24-én vonult ki a cég egy ekkor hatályba lévő magyarországi törvény miatt, miután elege volt a taxisokkal és a kormánnyal vívott csatározásokból.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!