2002. július 2. 08:41

A Gartner most közzétett felmérése szerint megközelítőleg 1 milliárd személyi számítógép került forgalomba a gépek 70-es években történt piacra lépése óta.

A tanulmány szerint az 1970-es évek közepétől piacra került 1 milliárd darab PC nagy része, közel 75 százaléka professzionális, illetve különböző munka környezetekbe került, míg a fennmaradó körülbelül 25 százalékból otthoni felhasználású számítógép lett.

A Gartner által közzétett tanulmányból kiderül, hogy az eddig eladott személyi számítógépek közel 81,5 százaléka volt asztali számítógép. A közelmúltban forgalomba került 1 milliárd PC 16,4 százaléka volt hordozható számítógép, 2,1 százaléka pedig szerver számítógép.

A Gartner szakértői a tanulmány bejelentése kapcsán elmondták, hogy a következő 1 milliárd személyi számítógép forgalomba kerülése már korántsem fog ilyen relatíve hosszú ideig, mintegy 25 évig tartani, ugyanis a legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy 2007-ig, vagy legkésőbb 2008-ig el fog kelni újabb 1 milliárd darab PC. A számítógépes piac minden korábbinál dinamikusabb fejlődésének hátterében a szakértők szerint többek közt az internet rohamosan növekvő népszerűsége, a villámgyors technológiai fejlődés, valamint a folyamatosan csökkenő árak állnak.

A Gartner kutatói által készített tanulmányból arra a nem túl meglepő dologra is fény derül, hogy az elmúlt évtizedekben forgalomba került mintegy 1 milliárd személyi számítógép oroszlánrésze a fejlett országokban talált tulajdonosra. Konkrét adatokat tekintve, e tekintetben fölényesen vezet az Egyesült Államok, ugyanis a világ ezen országában eddig már több mint 394 millió személyi számítógép került forgalomba, ami körülbelül 38,8 százalékos piaci részesedést jelent. Európa a második helyen tanyázik, ugyanis az elmúlt években az említett 1 milliárd személyi számítógép mintegy 25 százaléka európai országokban került forgalomba, végül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy az ázsiai régió a harmadik helyen áll, 11,7 százalékos piaci részesedésével.

A Gartner elemzői kitértek arra is, hogy ez utóbbi régió a számítástechnikai piac szempontjából a világ legdinamikusabban fejlődő térsége, valamint arra, hogy a személyi számítógépek a fejlődő országokban a folyamatos árzuhanás ellenére sajnos továbbra is drága luxuscikkeknek számítanak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.