2002. július 2. 08:41

A Gartner most közzétett felmérése szerint megközelítőleg 1 milliárd személyi számítógép került forgalomba a gépek 70-es években történt piacra lépése óta.

A tanulmány szerint az 1970-es évek közepétől piacra került 1 milliárd darab PC nagy része, közel 75 százaléka professzionális, illetve különböző munka környezetekbe került, míg a fennmaradó körülbelül 25 százalékból otthoni felhasználású számítógép lett.

A Gartner által közzétett tanulmányból kiderül, hogy az eddig eladott személyi számítógépek közel 81,5 százaléka volt asztali számítógép. A közelmúltban forgalomba került 1 milliárd PC 16,4 százaléka volt hordozható számítógép, 2,1 százaléka pedig szerver számítógép.

A Gartner szakértői a tanulmány bejelentése kapcsán elmondták, hogy a következő 1 milliárd személyi számítógép forgalomba kerülése már korántsem fog ilyen relatíve hosszú ideig, mintegy 25 évig tartani, ugyanis a legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy 2007-ig, vagy legkésőbb 2008-ig el fog kelni újabb 1 milliárd darab PC. A számítógépes piac minden korábbinál dinamikusabb fejlődésének hátterében a szakértők szerint többek közt az internet rohamosan növekvő népszerűsége, a villámgyors technológiai fejlődés, valamint a folyamatosan csökkenő árak állnak.

A Gartner kutatói által készített tanulmányból arra a nem túl meglepő dologra is fény derül, hogy az elmúlt évtizedekben forgalomba került mintegy 1 milliárd személyi számítógép oroszlánrésze a fejlett országokban talált tulajdonosra. Konkrét adatokat tekintve, e tekintetben fölényesen vezet az Egyesült Államok, ugyanis a világ ezen országában eddig már több mint 394 millió személyi számítógép került forgalomba, ami körülbelül 38,8 százalékos piaci részesedést jelent. Európa a második helyen tanyázik, ugyanis az elmúlt években az említett 1 milliárd személyi számítógép mintegy 25 százaléka európai országokban került forgalomba, végül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy az ázsiai régió a harmadik helyen áll, 11,7 százalékos piaci részesedésével.

A Gartner elemzői kitértek arra is, hogy ez utóbbi régió a számítástechnikai piac szempontjából a világ legdinamikusabban fejlődő térsége, valamint arra, hogy a személyi számítógépek a fejlődő országokban a folyamatos árzuhanás ellenére sajnos továbbra is drága luxuscikkeknek számítanak.