A 91 napos feldolgozási kampány során az ipari növényből 178 ezer tonna cukor készül majd, amely jelentősen, mintegy 30 százalékkal meghaladja a társaságra eső cukorkvótát, derült ki a cég közleményéből.
"Egyik szemünk sír, a másik nevet" - jelzi a gyártási periódus kettősségét Fischer Béla vezérigazgató. Egyrészt kiváló a termés, 54 tonna a hektáronkénti átlag, ami 13 százalékkal magasabb, mint a tavalyi eredmény. Minderre fel is készültek a gyárak, amelyek feldolgozó kapacitása az elmúlt évek fokozott fejlesztési ütemének köszönhetően eléri az európai átlagot. Ugyanakkor a menedzsment "vigyázó szemeit Brüsszelre veti", ugyanis néhány héten belül ott döntenek az európai cukorpiac-szabályozási rendszer jövőjéről, ami alapjaiban rendítheti meg a Magyarországon kialakult status quót is.
A Magyar Cukor Rt. kaposvári gyárába idén 9 700 hektárról kerül be cukorrépa, összesen 580 ezer tonna. A régióban igen magas, 59,61 tonnás volt a hektáronkénti átlagtermés, s az átlagosan 15,5 százalékos cukortartalmú terményből 80 ezer tonna cukrot készítenek majd. Ez több mint a korábbi években, aminek az az oka, hogy a gyárban az elmúlt hónapokban energetikai racionalizációt hajtottak végre. Ennek eredményeképpen mintegy 30 százalékkal, napi 6 500 tonnára sikerült megnövelni az üzem feldolgozási kapacitását.
Petőházán 13 500 hektárról szállítanak be összesen 675 ezer tonna cukorrépát. A cukorrépa átlagos cukortartalma itt magasabb, 16,3 százalék volt, viszont az átlagtermés 49,97 tonnával alacsonyabb, mint a kaposvári régióban. A gyárban a 92 napra tervezett kampány alatt 98 ezer tonna cukrot állítanak elő, a napi feldolgozás tervezett mennyisége 7 300 tonna.
A 2005-ös kampány a Magyar Cukor Rt. mindkét gyárában szeptember 14-én kezdődött és a tervek szerint 91 napig tart. A 2005/06-os üzleti évben a két gyárban összesen 575 millió forint értékben hajtanak végre beruházásokat, s a karbantartási költségkeret meghaladja a 400 millió forintot.
Menedzsment Fórum