Magyarországon nincs madárinfluenza, ám az emberek bizalmatlanok a baromfitermékekkel kapcsolatban, ezért kevesebb csirkéből, pulykából, kacsából és libából készült terméket vesznek. Legnagyobb mértékben a csirkehús fogyasztása esett vissza, mivel az emberek zöme a baromfit a csirkével azonosítja. Az igazgató tájékoztatott arról, hogy Magyarországon évente átlagosan egy ember 35 kilogramm baromfihúst fogyaszt. Ebből a mennyiségből mintegy 70 százaléknyi a csirke, 15-20 százalékot tesz ki a pulyka, a fennmaradó hányad pedig a kacsa és a libahús - számolt be az MTI.
Magyarországon a baromfiágazat összes árbevétele évente mintegy 230-250 milliárd forintot tesz ki. Ebből a terméktanácshoz tartozó vállalatok tavaly mintegy 190 milliárd forintot realizáltak. A belföldi árbevétel 127 milliárd forintot tett ki, míg az export 62 milliárd forintra rúgott. Az idei első kilenc hónapban a baromfiágazat belföldi forgalma 12 százalékkal emelkedett, míg a kivitel mértéke 12 százalékkal csökkent. Takács László utalt arra, hogy az ukrajnai importtilalom a magyar kivitelt lényegében nem érinti, mivel keleti szomszédunkat a magyar exportőrök nem tartják stabil, fizetőképes piacnak.
Annak érdekében, hogy a fogyasztók reális képet kapjanak a kialakult helyzetről, a Baromfi Terméktanács a jövő héten levelet küld a miniszterelnöknek, az egészségügyi és a földművelésügyi miniszternek, segítségüket kérve a reális tájékoztatás érdekében, valamint az esetleg felmerülő további gondok megoldásában.