2002. július 22. 08:04

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) aggályainak adott hangot a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) azon határozatával szemben, amelyik jóváhagyta a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatát.

Az ATSZE szerint az új rendelet nem biztosítja az esélyegyenlőséget, mivel aránytalan terhekkel járó piacra lépési és egyéb versenykorlátozó előírásokat tartalmaz. Az ATSZE aggályai visszhangra találtak a hírközlési tárcánál, amely haladéktalanul tárgyalást kezd a piac szereplőivel.

Az ATSZE közleménye szerint a liberalizáció célja az, hogy olyan feltételeket teremtsen a magyar távközlési piacon, amelyek között a szolgáltatóknak esélyük van a magyar fogyasztók számára az európai uniós gyakorlattal megegyező előnyöket biztosítani. Az ATSZE szerint a Matáv jelenlegi összekapcsolási referenciaajánlata a liberalizáció ezen célját nem teszi megvalósíthatóvá. Az Informatikai és Hírkölési Minisztérium közölte, hogy haladéktalanul megkezdi a határozatok piaci következményeinek a felmérését, továbbá 2002. július 25-re a minisztériumba hívja a távbeszélőpiac szereplőit.