2001. január 28. 11:00

A fejlett világ az USA-tól várja, hogy kamatcsökkentéssel előzze meg a hanyatlást. Ezt visszhangozták a davosi világgazdasági fórumon felszólalók.

A rendezvényt drótakadályok védik a tüntetőktől. Ellenpólusként "szociális világfórum" néven nyílt tanácskozás a brazíliai Porto Alegrében.

Davosban tegnap aggódva ismételgették az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének múlt heti nyilatkozatát arról, hogy az amerikai növekedés lényegében nullára lassult -- jelenti a Reuters. Ennek ellensúlyozására a svájci üdülőhelyen nyilatkozó magas rangú pénzügyi vezetők Japánt nem tartják alkalmasnak. Jóval tágabb mozgásteret lát viszont Stanley Fischer, az IMF vezérigazgató-helyettese az USA számára, ahol az irányadó kamatokat az inflációs veszély fokozódása nélkül akár 5 százalékra is csökkenteni lehet a jelenleg 6-ról. A hitelek olcsóbbítása mellett az amerikai kormány maga is hozhat gazdaságélénkítő intézkedéseket a kilátásba helyezett adócsökkentés felgyorsítása révén. Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter szerint azonban még ehhez sem szabad nagy reményeket fűzni.

Ami Japánt illeti, Stanley Fischer figyelmeztetett, hogy az évek óta ismétlődő monstre fiskális ösztönző programok miatt a szigetország államadóssága a kezelhetetlenség határára jutott, a monetáris könnyítés számára pedig a szintén évek óta folytatott "nulla alapkamat" politika miatt hiányzik a mozgástér. Ebben a helyzetben japán vélemény szerint a jen és a japán államkötvények összeomlásának elkerülését kell a legfontosabb követelménnyé tenni. A Davosban nyilatkozó Fischer szerint a szigetország csak a bankszféra, az iparvállalati kör, illetve a gazdaság egészét érintő mélyreható szerkezetváltástól remélhet -- eleve lassúnak ígérkező -- fordulatot.

Az EU növekedési kilátásait az adott helyzetben viszonylag kedvezőnek minősítette az IMF vezérigazgató-helyettese. Bár konkrét kamatcsökkentést nem ajánlott az ECB számára, arra felhívta a figyelmet, hogy az olajárak süllyedése, illetve az euró erősödése és a bérkövetelések terén tanúsított önmérséklet az infláció ellen hat. Mindez -- hangoztatta Fischer - szükség esetén lehetőséget teremt a lassuló növekedés monetáris úton való serkentése számára. Hans Eichel német és Laurent Fabius francia pénzügyminiszter felszólította az olajtermelő országokat, hogy ne csökkentsék gyorsan a termelésüket, mert az a kőolaj világpiaci árának újabb jelentős drágulásához és globális recesszióhoz vezethet.

Az idézett és további davosi nyilatkozatok tovább fokozták a Fed döntéshozó testületének keddi és szerdai tanácskozásával szembeni várakozásokat. Ennek nyomán immár kifejezett csalódást okozna, ha az újabb kamatcsökkentés nem érné el legalább a félpontos mértéket.

A svájci üdülőhelyen megfogalmazottal szöges ellentétben álló gazdasági racionalitást fogalmaznak meg a brazíliai Porto Alegrében tartott "szociális világfórum" résztvevői. A 120 ország és ezer szervezet képviseletében megjelent küldöttek hivatalos adósságcsökkentő programot és egy "Észak--dél Marshall-tervet" sürgettek, enyhítendő a globalizációnak a fejlődőket sújtó következményeit.

A termelés, a pénzügyi szolgáltatások és a kereskedelem globális léptékű integrálódásával egyébként magában Davosban is külön szekcióülés foglalkozott, elemezve a folyamatot kísérő, állandósult tiltakozás okait és kezelhetőségét. A globalizáció káros hatásainak leküzdésére a digitális szakadék áthidalásában látták az egyik legfontosabb eszközt az exkluzív svájci üdülőhelyen megjelent küldöttek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.