TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2001. december 12. 11:00

Világszerte többféleképpen értelmezik a logisztika fogalmát. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ma már az egyik legkiemeltebb vállalati terület. Egy hatékonyan kialakított logisztikai rendszer komoly versenyelőnyhöz juttathatja az adott céget a piacon.

A térképészeti alaprendszerek alkotják a harmadik csoportot. Ezek a szoftverek jelentősen könnyítik a szállítmányozási, szállításszervezési feladatokat, például a műholdas követőrendszerrel együttműködve kerülőútvonalakra is felhívják a járművezető figyelmét.

S végül az ERP rendszerekbe (Enterprise Resource Planning - vállalati erőforrás-tervezés) már logisztikai modul is illeszthető, amelynek segítségével nyomon követhető a termék a nyersanyag formától egészen a vevőhöz való eljutásáig.

Holland példák

Rotterdam a világ legnagyobb áruforgalmat lebonyolító kikötője, összesen hatmillió konténer tárolására alkalmas. A konténerkikötő területén azonban a darukezelőkön kívül nem látni embert, mert az anyagmozgatás teljesen automatizált. Lapos platójú, sofőr nélküli teherautók viszik a hajókból a konténereket a megfelelő lerakóhelyre. A járművek lámpával, irányjelzővel és dudával is fel vannak szerelkezve, ütközni azonban nem tudnak, mert érzékelik az akadályokat maguk előtt. Az egész terítőrendszert számítógépek vezérlik.

A virágtermeléséről híres Hollandia hatalmas logisztikai teljesítménye volt a virágok begyűjtését, szállítását és értékesítését megoldó országos rendszer kialakítása - mondja Sebestyén László, a Logisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója. Egy nagykereskedelmi árverési központban hét futballpályányi fedett területen gyűjtik a különböző klímát igénylő növényeket, majd azokat - az árverés eredményének megfelelően - speciális szállítóeszközök viszik a nagykereskedők teherautóihoz, amelyek a boltokba szállítják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.