2001. december 12. 11:00

Világszerte többféleképpen értelmezik a logisztika fogalmát. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ma már az egyik legkiemeltebb vállalati terület. Egy hatékonyan kialakított logisztikai rendszer komoly versenyelőnyhöz juttathatja az adott céget a piacon.

A térképészeti alaprendszerek alkotják a harmadik csoportot. Ezek a szoftverek jelentősen könnyítik a szállítmányozási, szállításszervezési feladatokat, például a műholdas követőrendszerrel együttműködve kerülőútvonalakra is felhívják a járművezető figyelmét.

S végül az ERP rendszerekbe (Enterprise Resource Planning - vállalati erőforrás-tervezés) már logisztikai modul is illeszthető, amelynek segítségével nyomon követhető a termék a nyersanyag formától egészen a vevőhöz való eljutásáig.

Holland példák

Rotterdam a világ legnagyobb áruforgalmat lebonyolító kikötője, összesen hatmillió konténer tárolására alkalmas. A konténerkikötő területén azonban a darukezelőkön kívül nem látni embert, mert az anyagmozgatás teljesen automatizált. Lapos platójú, sofőr nélküli teherautók viszik a hajókból a konténereket a megfelelő lerakóhelyre. A járművek lámpával, irányjelzővel és dudával is fel vannak szerelkezve, ütközni azonban nem tudnak, mert érzékelik az akadályokat maguk előtt. Az egész terítőrendszert számítógépek vezérlik.

A virágtermeléséről híres Hollandia hatalmas logisztikai teljesítménye volt a virágok begyűjtését, szállítását és értékesítését megoldó országos rendszer kialakítása - mondja Sebestyén László, a Logisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója. Egy nagykereskedelmi árverési központban hét futballpályányi fedett területen gyűjtik a különböző klímát igénylő növényeket, majd azokat - az árverés eredményének megfelelően - speciális szállítóeszközök viszik a nagykereskedők teherautóihoz, amelyek a boltokba szállítják.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.