2012. április 26. 14:25

A visszafogott befektetési forgalom az európai kereskedelmi ingatlanpiacon a szezonális lassulást tükrözte 2012 elején – állapította meg a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatásában. A befektetések nem érték el a 24 milliárd eurót az év első negyedévében, ami 31 százalékos zuhanás 2011 utolsó negyedéhez képest, 18 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, és nagyjából egybeesik a 2010-es aktivitás szintjével.

Az általános lassulás jegyeit mutató európai befektetési piacon kivételt jelentett Skandinávia, ahol közel 50 százalékkal emelkedett a forgalom 2012 első negyedévében az előző évhez viszonyítva. A régió továbbra is a kockázatkerülő ingatlan-befektetők kedvence.

Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiaci vezetője elmondta: „a skandináv piacok egyre aktívabbak – az államháztartás helyzete kedvezőbb, mint Európa többi részén, csakúgy, mint a gazdasági növekedési kilátások. A biztos fundamentumok a piacra belépni vágyó külföldi vevők számának emelkedését hozták. Svédország továbbra is kulcspiac a befektetők számára, és az egyéb skandináv országok iránti érdeklődés is nő.”

Az idén az első negyedévében Közép- és Kelet-Európában alacsony volt a befektetések szintje 2011 rekordközeli befektetési időszaka után. A forgalom a régióban mindössze 901 millió eurót tett ki, habár a befektetők étvágya fennmaradt a központi piacok első osztályú eszközei iránt, mint például Lengyelországban, ahol a befektetők többsége vásárolt.

Közép- és Kelet-Európa piacain kevés számú nagy üzlet dominált, ami jelentős ingadozást okozhat a negyedéves összesítésekben. A hitelből való finanszírozás általános hiánya - a legmagasabb minőségű ingatlanok kivételével – ezt tovább súlyosbítja. Az általános kockázatkerüléssel együtt egyre nő a szakadék az elvárások és a rendelkezésre álló ingatlanok között.

„A biztonság keresése és a korlátozott finanszírozás miatt az aktív ingatlanbefektetők egyre inkább a piac legjobb, nagy, "trófeaszerű" eszközeit keresik. Ahogyan 2011-ben is látható volt, ez jelentős ingadozásokat okoz a befektetési aktivitásban, ezért 2012 első negyedéve gyengébbnek mondható. Mindazonáltal a függőben levő tranzakciókból kiindulva a negyedéves szinthez képest növekedést várunk Lengyelországban és Csehországban, ami a forgalom fellendülését hozhatja az év hátralévő részében" –  tette hozzá Jos Tromp, a CBRE közép-kelet-európai kutatási és tanácsadási vezetője.

MTI