3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A visszafogott befektetési forgalom az európai kereskedelmi ingatlanpiacon a szezonális lassulást tükrözte 2012 elején – állapította meg a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatásában. A befektetések nem érték el a 24 milliárd eurót az év első negyedévében, ami 31 százalékos zuhanás 2011 utolsó negyedéhez képest, 18 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, és nagyjából egybeesik a 2010-es aktivitás szintjével.

Az általános lassulás jegyeit mutató európai befektetési piacon kivételt jelentett Skandinávia, ahol közel 50 százalékkal emelkedett a forgalom 2012 első negyedévében az előző évhez viszonyítva. A régió továbbra is a kockázatkerülő ingatlan-befektetők kedvence.

Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiaci vezetője elmondta: „a skandináv piacok egyre aktívabbak – az államháztartás helyzete kedvezőbb, mint Európa többi részén, csakúgy, mint a gazdasági növekedési kilátások. A biztos fundamentumok a piacra belépni vágyó külföldi vevők számának emelkedését hozták. Svédország továbbra is kulcspiac a befektetők számára, és az egyéb skandináv országok iránti érdeklődés is nő.”

Az idén az első negyedévében Közép- és Kelet-Európában alacsony volt a befektetések szintje 2011 rekordközeli befektetési időszaka után. A forgalom a régióban mindössze 901 millió eurót tett ki, habár a befektetők étvágya fennmaradt a központi piacok első osztályú eszközei iránt, mint például Lengyelországban, ahol a befektetők többsége vásárolt.

Közép- és Kelet-Európa piacain kevés számú nagy üzlet dominált, ami jelentős ingadozást okozhat a negyedéves összesítésekben. A hitelből való finanszírozás általános hiánya - a legmagasabb minőségű ingatlanok kivételével – ezt tovább súlyosbítja. Az általános kockázatkerüléssel együtt egyre nő a szakadék az elvárások és a rendelkezésre álló ingatlanok között.

„A biztonság keresése és a korlátozott finanszírozás miatt az aktív ingatlanbefektetők egyre inkább a piac legjobb, nagy, "trófeaszerű" eszközeit keresik. Ahogyan 2011-ben is látható volt, ez jelentős ingadozásokat okoz a befektetési aktivitásban, ezért 2012 első negyedéve gyengébbnek mondható. Mindazonáltal a függőben levő tranzakciókból kiindulva a negyedéves szinthez képest növekedést várunk Lengyelországban és Csehországban, ami a forgalom fellendülését hozhatja az év hátralévő részében" –  tette hozzá Jos Tromp, a CBRE közép-kelet-európai kutatási és tanácsadási vezetője.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!