2015. január 14. 04:37

Orbán Viktor vasárnap nyíltan kifejtette, hogy mit gondol a gazdasági menekültekről, főleg ha azok Magyarországot veszik célba. Azt a Magyarországot, amelynek vélhetően komoly segítséget jelenteken azok a 100 milliárdok, amelyeket a „gazdasági menekültként” külföldön dolgozó honfitársaink utalnak haza.

Az Eurostat még a múlt héten tette közzé statisztikáját arról a pénzmozgásról, amelyet az egyes országok bevándorlói generáltak 2013-ban zömmel úgy, hogy jövedelmük egy részét hazautalták. Bár a hivatal a 28 uniós ország közül csak 22-ből rendelkezik teljes körű adatokkal, így nem kaphatunk komplett képet a pénzmozgás mennyiségéről, az adatokból az derül ki, hogy Magyarország a 7. legtöbbet „nyeri” – legalábbis anyagilag – azzal, hogy sokan külföldön dolgoznak, és a pénzt hazautalják.

Elég tág határon belül mozognak azok a becslések, amelyek a külföldön dolgozó magyarok számát próbálják meghatározni. A KSH októberben 350 ezer magyarról beszélt, de van aki szerint ennél magasabb a valós szám.

Tavaly előtt ugyanis Magyarországra 410 millió eurót utaltak haza, amely a 2013-as 297 forintos átlagárfolyammal számolva 121,7 milliárd forintot jelent, de ha ugyanezt a jelenlegi árfolyamra vetítjük, akkor a 130 milliárdot is meghaladja. Ennek az összegnek egyébként nagyobb része, 263 millió euró érkezett az unióból, 147 millió pedig azon kívülről. Ezzel szemben összesen 67 millió eurót (20 milliárd forint a 2013-as árfolyamon) utaltak haza tőlünk, vagyis a többlet 343 millió euró, több mint 100 milliárd forint volt csak 2013-ban.

A háztartásokból ki és beáramló pénzek egyenlege 2013-ban
(Forrás: Eurostat)

Mindez persze csak az érem egyik oldala, hiszen a külföldön dolgozók nem a hazai szociális hálót veszik igénybe, nem szorulnak közmunkára vagy más juttatásra. A számokból is látható, hogy Magyarország kevésbé volt vonzó desztináció a „gazdasági menekültek” számára a nettó 216 eurós 2013-as minimálbérrel, így Orbán Viktornak sem kell tartania a saját megfogalmazása szerint „tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbségektől”.

A legtöbb kiáramló pénzzel egyébként Franciaország számolhatott 2013-ban, miután 8,59 milliárd euró (2657 milliárd forint) hagyta el az országot és 541 millió érkezett. Az őt követő Olaszország és Egyesült Királyság deficitje jóval alacsonyabb, amely annak köszönhető, hogy a több mint 6 milliárd eurós kiáramlás mellett több mint 2 milliárd érkezik „vissza” az országba.

A legnagyobb „nyertese” a kivándorlóknak Portugália több mint 5 milliárdos befelé és 1,4 milliárdos kiáramló pénzzel, majd Lengyelország és Románia következik. A visegrádi országok közül még Csehországra vonatkozóan rendelkezünk adatokkal, ahol nagyjából ugyanannyi pénzt utaltak haza a külföldre szakadt emberek, mint amennyi elhagyta ilyen módon az országot (kb. 600 millió euró).

Az unió egészét tekintve 10,3 milliárd euró érkezett és 28,3 milliárd ment a közösségen kívülre, vagyis az egyenleg -18 milliárd euró. Az EU-n belüli mozgás 14,1 milliárdot tett ki.

A cím persze annyiban sarkít, hogy nemcsak Orbán Viktor fogalmaz meg bevándorlás-ellenes véleményeket, hanem például a britek és a németek is, azonban ha mindezt egy olyan ország miniszterelnöke teszi, ahonnan az emberek inkább elvágyódnak, mintsem oda, az egészen más tartalommal bír.

Szász Péter
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.