2002. július 1. 10:26

A HR szakma neves hazai és külföldi képviselőinek részvételével első alkalommal került megrendezésre a HR Masterclass konferencia.

Több tényező együttes hatására paradigma váltás érzékelhető a szakma gyakorlatában. Egy eredményorientált gazdasági környezetben konkrét számok és kézzelfogható teljesítmények alapján osztályoznak. A hangsúly most már olyan diagnosztikai alternatívák kimutatásán van, amelyek nem a múlt vagy a jelen, hanem a jövő problémáira kínálnak megoldásokat. „Ne azt mérjük, amit tudunk mérni, hanem azt, ami fontos, azaz stratégiai döntés befolyásoló hatása lehet”– hangzott el a kulcsmondat Dr. Szelecki Zsolttól, a Hewitt Inside ügyvezető igazgatójától és a konferencia egyik előadójától.

Mérjük, ami mérhető – fluktuáció mértéke, hiányzási arányok, egy felvételre jutó költséghányad stb. - erről szólt a tradicionális HR mérési gyakorlat és a „személyzetis” munkája. A mérési gyakorlatokban érzékelhető változás azonban már túlmutat az egyszerű tényadatokon. A legújszerűbb módszerek a vállalat eredményességét befolyásoló, élőmunkára ható tényezőket súlyozva vizsgálják, és azokra a tényezőkre koncentrálnak, amelyekben a változás a legkisebb ráfordítással előidézhető, de a lehető legnagyobb hozamot indukálja. A HR modellezési és tervezési ciklusokhoz kapcsolódó újfajta szemléletével úgy szűrhetők ki és javíthatók a kritikus területek, hogy az eredmények már nem csak a ráfordítás oldalon számszerűsíthetők, hanem százalékos hozamváltozás prognosztizálásra is alkalmasak lesznek, és ezzel a HR helyet kap a vállalat stratégiai elemei között. Szeleczki szerint azonban már a tavalyi felmérésből is kiderült, hogy a változás folyamatban van, mert az első tíz helyen is olyan vállalatok végeztek, amelyek folyamatos és célratörő felmérési rendszer megteremtésével, a nemzetközi szemléleteknek is megfelelő környezetet, azaz a versenyelőny legösztönzőbb elemét, biztosítják a dolgozóiknak.

A felmérésre történő jelentkezés még július 15-ig lehetséges, de a Hewitt Inside már megkezdte a kérdőívek értékelésének lebonyolítását azoknál a cégeknél, amelyek beneveztek a felmérésre. A Legjobb Munkahely felmérés eredményhirdetését szeptember 5-re tervezik.


Háttérinformáció a HR Masterclass konferenciáról