2001. december 4. 11:00

Az informatikai vezető ma már nemcsak a cég informatikai rendszerének biztonságos üzemeltetésért felelős IT-szakember, hanem a cég üzleti stratégiájának megfelelő struktúrákat kidolgozó és azok működését menedzselő felsővezető. Így összegezhető a II. Főinformatikus Konferencia előadóinak egyik legáltalánosabb véleménye.

Beck György, a Compaq Magyarország vezére szerint a főinformatikusok felértékelődése folytatódni fog. Egyre gyakoribb, hogy a CIO közvetlenül a cégvezetőnek számol be, valóban önálló irányítója területének, és részt vesz a legfontosabb stratégiai döntések meghozatalában is. Ennek nemcsak az a feltétele, hogy az informatikusok a céget egészében látó, az üzleti folyamatokat értő menedzserré váljanak, hanem az is, hogy a cégvezetők felismerjék az informatika jelentőségét, és azt az üzleti stratégia részeként kezeljék.

Kovács Zoltán, a Kirowski ügyvezető igazgatója elmondta, hogy manapság a vevő-centrikus vállalatok kerülnek előtérbe, ami felértékeli a tudásmegosztást és a vevőkapcsolatokat támogató informatikai megoldásokat (CRM, Knowledge Management). Ezek akkor lehetnek valóban hatékonyak, ha működésüket az informatikai vezető a cég üzleti struktúrájába integráltan tervezi és irányítja. Ma az lehet sikeres, aki nem csak műszaki szakember, hanem egyszerre mérnök és menedzser. A mai informatikai vezetőnek ezért nem csak a cégen belüli, helyi hálózatok és alkalmazások működését, a kontrolling hatékonyságát kell garantálnia, hanem a cég teljes működéséhez igazítani és menedzselni minden informatikai megoldást.

A Synergon vezérigazgatója, Czakó Ferenc azt emelte ki, hogy az informatikai vezetők helyzete egyre nehezebb: a rendkívül gyorsan változó technológiai környezetben felelősségük nő, miközben továbbra is nehéz kielégíteniük a személyzeti feltételeket, és várhatóan csökkenő költségvetéssel kell eredményesnek lenniük. A CIO sikeres működésének kulcsa Czakó szerint a hatékony üzemeltetés, a költségtakarékos eszközgazdálkodás és megfelelően mérhető, szolgáltatási szintű szerződések biztosítása. A Synergon vezetője a jövő egyik nagy kérdésének azt tartja, hogy mi lesz az outsourcing szerepe az informatikai fejlődésben.

Az informatikai biztonságról szólva Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ma már az IT-kockázatok az üzleti kockázatok között jelennek meg, a bankoknak például az IT-rizikókra rövidesen tőketartalékot kell képezniük. A cégeknek ezért átfogó IT-politikára és belső informatikai biztonsági szervezetre van szükségük.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.