2009. június 23. 14:56

A médiahatóság keddi közleménye szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az arányok, amelyeket a múlt héten hozott nyilvánosságra a Magyar Rádió arról, hogy mekkora az MR2-Petőfi adón a hazai zene aránya.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint "a Magyar Rádió által közölt adatok pontatlanok, a közleményében megfogalmazott kritika pedig alaptalan", s utalnak arra, hogy a kimutatás készítése során alkalmazott, hangfelismerésen alapuló rendszer – ellentétben a Magyar Rádió által feltételezettekkel – még csak nem is azonosítja, hogy az előadó milyen nyelven énekel.

Mivel a munkát végző, a rádiós piac egésze által elismert cég "évről évre bővíti az adatbázisát, így még az egyedi zenei kínálatú műsorszolgáltatók esetében is nagy biztonsággal felismeri a zeneszámokat" - áll a médiahatóság közleményében. A módszertani különbségek a mérési eredményekben okozhatnak ugyan kisebb eltéréseket, de ezek a Magyar Rádió által bemutatott és az ORTT által mért adatok közötti nagyságrendi különbségeket nem magyarázzák. A médiahatóság nyitott a szakmai párbeszédre a méréssel kapcsolatban, akárcsak arra, hogy közzétegyék annak eredményét - írták.

A közmédium múlt csütörtöki közleményében az állt: magasabb a szöveg aránya a zenéhez képest, illetve a magyar zene aránya a külföldihez képest az MR2-Petőfin, mint azt a médiahatóság állítja, így ezek a mutatók nem maradnak el a kereskedelmi adók adatai mögött. Az utóbbi tény magyarázatát abban látták, hogy számos hazai előadó angolul énekel, ám a felmérést végző cég munkatársai "nem ismerik eléggé a hazai előadókat, ezért minden idegen nyelven előadott zeneszámot külföldiként kezelnek", miközben ez a hazai zenei piac egyik sajátossága.

Mindezek alapján szerintük nem az ORTT által közölt 79,2, hanem 67 százalék volt a külföldi zene, s nem 97,8, hanem 91 százalék a zene aránya ezen a csatornán. A RadioMonitor Magyarország Kft. adatai alapján az ORTT korábban - az MR által vitatott adatokon kívül - azt közölte: az év első négy hónapjában a zenei program aránya a Danubius Rádiónál 95, a Slágernél 93,8, a Juventusnál 97, míg a Rádió1-nél 95,3 százalék volt. A Danubiuson a külföldizene-hányad 70,2, a Slágernél 69,4, a Juventusnál 63,9, míg a Rádió1 esetében 99,9 százalék volt.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.