<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem engedélyköteles a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft. (Tiszavíz) közös irányításszerzése az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. felett - közölte a GVH.

A GVH - a korábbi gyakorlatához hasonlóan - az állami tulajdonban álló vállalkozások függetlensége kapcsán azt vizsgálta, hogy az érintett állami tulajdonú vállalkozás üzleti tervét saját maga, vagy pedig a tulajdonosa hagyja-e jóvá.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a közös irányítást szerző MNV és a Tiszavíz egymástól nem független vállalkozások, mert az állami tulajdonban lévő Tiszavíz üzleti tervét a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV hagyja jóvá. A tranzakcióban résztvevő további két vállalkozás - az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. - pedig a Malév 100 százalékos tulajdonában áll, tehát sem egymástól sem a Malévtól nem függetlenek.

Ezt követően a GVH azt vizsgálta, hogy a Malév üzleti tervéről ki hoz döntést, mivel a leányvállalatai közvetlenül nem állami vállalatok. Ennek körében a GVH pontosította a korábbi gyakorlatát és kimondta: az állami tulajdonú vállalat önállósága nemcsak az üzleti terv elfogadására szóló felhatalmazástól, hanem az elfogadásra való képességtől is függ. Ez utóbbi azért fontos, mivel a GVH megállapította, hogy a felszámolás alá került Malév igazgatósága annak ellenére nem volt képes a 2012. évre üzleti tervet elfogadni, hogy az erre vonatkozó felhatalmazást a 2011. év végén megkapta.

hirdetés

Mindezekre tekintettel a Malév a versenyjogi szempontból releváns versenystratégiai magatartását tartósan befolyásoló döntés képességével nem rendelkezik, ezért a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV-től nem független, így az összefonódás nem engedélyköteles.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.