2p

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem engedélyköteles a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft. (Tiszavíz) közös irányításszerzése az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. felett - közölte a GVH.

A GVH - a korábbi gyakorlatához hasonlóan - az állami tulajdonban álló vállalkozások függetlensége kapcsán azt vizsgálta, hogy az érintett állami tulajdonú vállalkozás üzleti tervét saját maga, vagy pedig a tulajdonosa hagyja-e jóvá.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a közös irányítást szerző MNV és a Tiszavíz egymástól nem független vállalkozások, mert az állami tulajdonban lévő Tiszavíz üzleti tervét a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV hagyja jóvá. A tranzakcióban résztvevő további két vállalkozás - az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. - pedig a Malév 100 százalékos tulajdonában áll, tehát sem egymástól sem a Malévtól nem függetlenek.

Ezt követően a GVH azt vizsgálta, hogy a Malév üzleti tervéről ki hoz döntést, mivel a leányvállalatai közvetlenül nem állami vállalatok. Ennek körében a GVH pontosította a korábbi gyakorlatát és kimondta: az állami tulajdonú vállalat önállósága nemcsak az üzleti terv elfogadására szóló felhatalmazástól, hanem az elfogadásra való képességtől is függ. Ez utóbbi azért fontos, mivel a GVH megállapította, hogy a felszámolás alá került Malév igazgatósága annak ellenére nem volt képes a 2012. évre üzleti tervet elfogadni, hogy az erre vonatkozó felhatalmazást a 2011. év végén megkapta.

Mindezekre tekintettel a Malév a versenyjogi szempontból releváns versenystratégiai magatartását tartósan befolyásoló döntés képességével nem rendelkezik, ezért a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV-től nem független, így az összefonódás nem engedélyköteles.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!