2012. augusztus 2. 14:13

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem engedélyköteles a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft. (Tiszavíz) közös irányításszerzése az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. felett - közölte a GVH.

A GVH - a korábbi gyakorlatához hasonlóan - az állami tulajdonban álló vállalkozások függetlensége kapcsán azt vizsgálta, hogy az érintett állami tulajdonú vállalkozás üzleti tervét saját maga, vagy pedig a tulajdonosa hagyja-e jóvá.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a közös irányítást szerző MNV és a Tiszavíz egymástól nem független vállalkozások, mert az állami tulajdonban lévő Tiszavíz üzleti tervét a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV hagyja jóvá. A tranzakcióban résztvevő további két vállalkozás - az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Malév GH Földi kiszolgáló Zrt. - pedig a Malév 100 százalékos tulajdonában áll, tehát sem egymástól sem a Malévtól nem függetlenek.

Ezt követően a GVH azt vizsgálta, hogy a Malév üzleti tervéről ki hoz döntést, mivel a leányvállalatai közvetlenül nem állami vállalatok. Ennek körében a GVH pontosította a korábbi gyakorlatát és kimondta: az állami tulajdonú vállalat önállósága nemcsak az üzleti terv elfogadására szóló felhatalmazástól, hanem az elfogadásra való képességtől is függ. Ez utóbbi azért fontos, mivel a GVH megállapította, hogy a felszámolás alá került Malév igazgatósága annak ellenére nem volt képes a 2012. évre üzleti tervet elfogadni, hogy az erre vonatkozó felhatalmazást a 2011. év végén megkapta.

Mindezekre tekintettel a Malév a versenyjogi szempontból releváns versenystratégiai magatartását tartósan befolyásoló döntés képességével nem rendelkezik, ezért a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV-től nem független, így az összefonódás nem engedélyköteles.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.