5p

Meglehetősen éles szavakkal illette Kóka János egy szerdai konferencián azt a politikát, amelyet Oroszország folytatott a januári gázkrízis idején. A Parlament Nabucco bizottságának elnöke szerint újjáéledtek az orosz birodalmi törekvések, és Putyinék továbbra is adósak a bocsánatkéréssel Magyarország felé. Igor Szavolszkij szerint a kérdés túl van politizálva; az orosz nagykövet utalt arra, hogy Európa orosz energiafüggőségét amúgy sem lehet megszüntetni. Molnár Csaba energiaügyi miniszter kiemelte: a kormány elsősorban az uniós összefogással megvalósítani kívánt Nabucco-projekt mellett van elkötelezve. Szerinte hazánk olyan mértékben fogja növelni gáztárolóinak kapacitását, hogy azáltal az éves felhasználás több mint harmadát fedezni lehet majd.

Kóka, a nagy mesemondó (Fotó: MTI)

A januári gázkrízis is azt bizonyította, hogy Oroszország birodalmi nosztalgiái újjáélednek, mondta el a Demos Magyarország „Gázvezeték vagy választóvonal” szerdai konferenciáján Kóka János. A Parlament Nabucco bizottságának elnöke szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő gyakorlatilag személyesen utasította a Gazpromot arra, hogy zárja el a gázcsapokat. Az orosz cég ezzel nemzetközi szerződéseket rúgott fel, és ezt a jelek szerint következmények nélkül megtehette, emelte ki Kóka.

A korábbi gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a kéthetes krízis során mintegy százmillió ember energiaellátása került veszélybe térségünkben. "Azt vártam az előttem felszólaló Igor Szavolszkij nagykövet úrtól, hogy Oroszország elnézést kér, és kártérítést ajánl fel a károsultak számára. Sajnálom, hogy ez nem történt meg" – fogalmazott.

Kóka és az orosz mentalitás

A politikus ezután egy mese felidézésével kívánta megvilágítani Európa és Oroszország egymásra utaltságát, illetve az orosz állam természetét. A mesében a skorpió arra kéri a békát, hogy vigye át a folyó túlpartjára. A béka, bár fél a skorpiótól, végül belemegy a dologba, mivel belátja, hogy nincs más megoldás. Az út felénél a skorpió megcsípi a békát. "Miért csináltad ezt? Így mindketten meghalunk" - kérdezi kétségbeesetten a béka, mire a skorpió - Kóka János tolmácsolásában - azt feleli: "Igazad van, de egyszerűen ilyen a természetem." 

Az ex-miniszter szerint ez a példa is jelzi, mennyire fontos az orosz gáztól való függetlenedés kérdése. "Aki kezében tartja a gázcsapokat, az Európát is befolyásolni tudja" - figyelmeztetett.

Elismerte, hogy jelenleg egyetlen valódi alternatívája sincs az orosz gáznak,  és önmagában a Nabucco-vezeték sem fogja megoldani a gázellátási kérdést. A Nabucco ezzel együtt mégis fontos, mivel első lépésként jelzi, hogy az orosz kizárólagosság igenis megtörhető. "Az EU-nak ezért el kell köteleznie magát a pénzügyi finanszírozás megsegítése mellett" - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Türkmenisztánban, Azerbajdzsánban, Irakban, Egyiptomban és Iránban olyan nagy gáztartalékok találhatók, amelyek hosszú időre megoldhatnák az EU energia-ellátását. Ezzel együtt félelmét fejezte ki amiatt, hogy Oroszország és Kína minden lehetséges forrást és útvonalat felvásárol ebben a térségben, miközben az EU nem képes hatékonyan fellépni.

Szavolszkij: Isten ellen nem lehet harcolni


Ettől meglehetősen eltérő véleményt fogalmazott meg a kérdésben Igor Szavolszkij. "Isten ellen nem lehet harcolni, márpedig Isten úgy rendelte el, hogy a földgáz és a kőolaj ott van, ahol van" - mondta Oroszország magyarországi nagykövete. Emiatt szerinte nincs értelme arról vitatkozni, hogyan szabadulhatna meg Európa az orosz gázfüggőségtől.

Utalt arra, hogy az EU-nak hosszú távon is szüksége lesz szénhidrogénekre, és ez a téma sokáig meghatározza majd a két fél közötti együttműködést. Ezzel együtt úgy véli, hogy át van politizálva a kérdés, amit egyesek túl hisztérikusan kezelnek.

Mindezzel kapcsolatban Molnár Csaba energiaügyi, gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: bár az orosz földgázt szállító, de Ukrajnát kikerülő Déli Áramlat vezeték is fontos, Magyarország elsősorban az uniós részvétellel megvalósuló, nem orosz nyersanyagara építő Nabucco-projekt mellett van elkötelezve.

Hatmilliárd köbméter tartalék a cél

A miniszter szerint a források diverzifikálása mellett növelni kell a tárolókapacitást. 2009 végére a kormány a stratégiai tartalékot az eddigi 500 millió köbméterről 1,2 milliárdra bővíti, és támogatja, hogy a kereskedelmi tárolók 3,7 milliárd köbméteres kapacitását 2010-re 4,1 milliárd, 2011-re pedig 4,8 milliárd köbméterre emeljék.

"Így összességében 5,5-6 milliárd köbméter földgáz tárolására leszünk képesek. Figyelembe véve, hogy Magyarország évente 13-15 milliárd köbméter földgázt használ el, ezen tárolókapacitással az éves igény több mint harmadát fedezni tudjuk, napi szinten pedig nyolcvanmillió köbméter gáz saját forrásból való biztosítására leszünk képesek" – magyarázta Molnár Csaba.

W.B.


Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!