2008. február 29. 10:14

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatnak veti alá az OMV előzetes bejelentését arról, hogy szándékában áll ajánlatot tenni a Molra, mondták bennfentesek Brüsszelben pénteken a Reuters hírügynökségnek.

Az osztrák OMV osztrák olaj- és gázipari konszern február elsején tette meg a Mollal való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál. Ennek alapján az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága megkezdhette az eljárást, előzetesen tisztázandó azokat a versenyjogi feltételeket, amelyek lehetővé tennék a két vállalat összefonódását. Az úgynevezett első fázisú versenyjogi vizsgálat eredményének bejelentése 25-35 munkanapon belül várható.

Brüsszeli értesülés szerint a bizottság március 6-i határidővel fejezi be az első fokú vizsgálatot, és közölni fogja, hogy komoly kétségei vannak, és ezért második fázisú versenyjogi vizsgálatra is szükség lesz, írta a Reuters pénteken. A második fázisú vizsgálat további 90-105 munkanapot igényel.

Az OMV vezérigazgatója e héten már korábban szólt arról, hogy augusztusra várja a brüsszeli vizsgálat eredményét.

A brüsszeli bizottság mint versenyfelügyelet többet akar tudni arról, mi történne, ha a vezetékek, a tározók és más elosztó berendezések egy tulajdonba kerülnének. E horizontális kérdés mellett a bizottság a vertikális helyzetben bekövetkező arányváltozásokat is alaposabban meg akarja vizsgálni, vagyis a kőolajtól a termékekig vezető gyártási és értékesítési láncban előállható monopolhelyzeteket is komolyabban górcső alá veszi, írta a hírügynökség.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.