2002. március 18. 11:00

A Reuters által megkérdezett elemzők márciusban - a politikai kockázat növekedése miatt - gyengébb forintot jeleztek előre, mint egy hónappal ezelőtt.

A piac szerint a világgazdasági fellendülés rontja az inflációcsökkentés esélyeit.

Az elemzők márciusban gyengébb forintot jeleztek előre, mint egy hónappal korábban, miután a választásokon versengő két nagy párt vezető politikusainak nyilatkozatai különbségekre mutattak rá az árfolyam-elképzelésekben, miközben a világgazdaság fellendülésének sokasodó jelei némileg rontottak az inflációs várakozásokon is. A piac szerint forint és a kötvénypiacon árfolyam-volatilitás elképzelhető, de komoly választási "trauma" nem lesz.

Az év végi forint/euró konszenzus 244.35 forintot vetít előre, szemben az egy hónapja várt 242.37-tel. Az állampapírpiac és a forint elbizonytalanodásához az utóbbi időben felerősödött inflációs kockázat is hozzájárulhatott. Az elemzők továbbra is az infláció gyors csökkenését várják, de a várt árindexgörbe némileg felfelé csúszott. A világgazdaság ugyanis egyre több jelét mutatja a recesszióból való kilábalásnak - ez pedig növelheti az importált inflációt, amit jelezhet az olajárak legutóbbi emelkedése is. A konszenzus szerint az infláció márciusban 5.8-5.9 százalékra csökken a februári 6.2-ről. Júniusra a konszenzus 4.98 százalék, decemberre pedig 5,3 százalékos inflációt valószínűsít a piac.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.