2001. december 4. 11:00

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) novemberi értéke 54,6 százalék lett, ami 2,6 százalékponttal haladja meg az előző havi értéket, így az októberi enyhébb növekedés után ismét gyorsulni látszik a feldolgozóipar aktivitása.

A vállalatok külpiaci tevékenységét jellemző indexek növekedést mutatnak, és továbbra is kedvezően alakul az export-import reláció: az export index 4,5 százalékponttal nagyobb, mint az import index. A foglalkoztatási index 45,9 pontos értéke az alkalmazottak számának nagyobb visszaesését jelzi októberhez képest. Az index a júliusi enyhe növekedés és az augusztusi stagnálás óta a foglalkoztatottak számának gyorsuló ütemű csökkenését mutatja.

Vegyipar: esésre áll a barométer

Az ágazatok szerinti Beszerzési Menedzser Indexek novemberi értékei többségükben növekedést mutatnak; leginkább a mutató a fa-, papír és nyomdaiparban nőtt, és elérte a 62,8 pontot. A múlt havi legnagyobb növekedés után a vegyipar indexe (46,1) csökkenést jelez, és a kohászatban a csökkenés mértéke meghaladja az előző havit (44,8).

A régiók szerinti indexek mindenütt növekedést mutatnak. A bővülés üteme a központi körzet kivételével (53,2) mindenütt meghaladja az októberit. A legnagyobb fejlődést novemberben a Dél-Dunántúlon regisztrálták.