2001. december 14. 11:00

A reálkeresetek növekedési üteme a szeptemberi 4,9 százalékról 5,7 százalékra emelkedett októberben.

A reálkeresetek gyorsuló emelkedése mögött nemcsak az infláció mérséklődése áll, a nettó keresetek növekedési üteme is nőtt, főképp a költségvetési szféra gyorsuló bérkiáramlásának hatására.

Szeptemberről októberre a nettó keresetek 3500 forinttal emelkedtek a nemzetgazdaság egészében, ami mögött főleg a költségvetési szféra felpörögni látszó bérkiáramlása áll. Ebben a szektorban a nettó egy hónap alatt 7000 forinttal 70000 forintra nőtt, míg a versenyszférában a növekedés csak 2000 forintos volt ugyanebben az időszakban.
Nem kizárt, hogy az utolsó két hónapban, a költségvetési szférában a tavalyi jelentős keresetnövekedést is meghaladó bérkiáramlás lesz, s ez a csökkenő inflációval egyetemben tovább emelheti a reálkeresetek növekedési ütemét. A reálkeresetek gyors növekedésében rejlő kockázatokra a Magyar Nemzeti Bank is felhívta már a figyelmet, amikor legutóbbi inflációs jelentésében arról értekezett, hogy jövőre az állami gazdaságélénkítés nem annyira a beruházások növekedésében, mint inkább a bérkiáramlásban lesz tetten érhető.