2001. december 14. 11:00

A reálkeresetek növekedési üteme a szeptemberi 4,9 százalékról 5,7 százalékra emelkedett októberben.

A reálkeresetek gyorsuló emelkedése mögött nemcsak az infláció mérséklődése áll, a nettó keresetek növekedési üteme is nőtt, főképp a költségvetési szféra gyorsuló bérkiáramlásának hatására.

Szeptemberről októberre a nettó keresetek 3500 forinttal emelkedtek a nemzetgazdaság egészében, ami mögött főleg a költségvetési szféra felpörögni látszó bérkiáramlása áll. Ebben a szektorban a nettó egy hónap alatt 7000 forinttal 70000 forintra nőtt, míg a versenyszférában a növekedés csak 2000 forintos volt ugyanebben az időszakban.
Nem kizárt, hogy az utolsó két hónapban, a költségvetési szférában a tavalyi jelentős keresetnövekedést is meghaladó bérkiáramlás lesz, s ez a csökkenő inflációval egyetemben tovább emelheti a reálkeresetek növekedési ütemét. A reálkeresetek gyors növekedésében rejlő kockázatokra a Magyar Nemzeti Bank is felhívta már a figyelmet, amikor legutóbbi inflációs jelentésében arról értekezett, hogy jövőre az állami gazdaságélénkítés nem annyira a beruházások növekedésében, mint inkább a bérkiáramlásban lesz tetten érhető.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.