2008. április 21. 04:29

A Mol hetven töltőállomást kíván megnyitni Ausztriában az év végéig, 2010-ig pedig legalább százat - közölte a Profil osztrák hírmagazin a magyar cég vezetőségére hivatkozva. Hernádi Zsolt, a magyar cég elnök-vezérigazgatója szerint a Mol-nak kellene az OMV-t átvennie, nem pedig fordítva.

A Mol április elején jelentette be, hogy átadták az első Mol márkájú üzemanyagtöltő állomást az alpesi országban, méghozzá Leobenben, Stájerország tartomány második legnagyobb városában. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az osztrák folyóirat hétfői számában megjelenő, de a hét végén már előzetesen ismertetett interjúban azt mondta, hogy olyan kínálatot szeretnének nyújtani, amely elnyeri a vásárlók tetszését.

A magyar cégben 20,26 százalékos tulajdonrésszel bíró OMV osztrák gáz- és olajipari konszernnek a Mol felvásárlására irányuló szándékáról kifejtette: ha egyáltalán, akkor inkább a Mol-nak kellene az OMV-t átvennie, nem pedig fordítva. Elvégre ez mindig úgy történik, hogy a hatékonyabb cég veszi át a kevésbé hatékonyt - idézte a Profil a magyar cégvezetőt.

A magazin szerint Hernádit bosszantja, hogy az OMV előállt a Mol tulajdonosi többségének megszerzésére vonatkozó ajánlatával, hiszen Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgatónak tudnia kellett, hogy miként fog reagálni erre a Mol-menedzsment. Pontosan ismeri a Mol filozófiáját és értékéit - húzta alá a magyar vállalatvezető Ruttenstorferre célozva, aki - szavai szerint - "emberileg természetesen csalódást" okozott neki.

Hernádi visszautasította a sajátrészvény-felvásárlásokkal kapcsolatos bírálatot, leszögezve, hogy a Mol tartja magát a magyar részvénytörvényhez. Nincs semmiféle szavazási megállapodás - közölte arra az OMV által felvetett vádra utalva, hogy a saját részvények egy részét olyan "baráti" cégeknél helyezték el, amelyek a Mollal együtt fognak szavazni a részvényesek közgyűlésén. Aláhúzta azt is, hogy a visszavásárlások nem az OMV átvételi kísérletével szembeni védekezést szolgálták. "Van nekem egyéb dolgom is, semhogy szüntelenül az OMV-val törődjek" - fakadt ki a magyar vezető.

A magyar részvénypiaci rendelkezésekkel indokolta azt, hogy az OMV javaslatai közül több nem került fel a Mol jövő heti közgyűlésének napirendjére. Az OMV -nak az a célja, hogy kavarjon - állította.

A Kaszpi-tengeri és közel-keleti lelőhelyekről tervek szerint 2013-tól Európába gázt szállító Nabucco-vezetéket illetően nagyobb aktivitást sürgetett mind az európai politikának, mind a projekt megvalósítására létrejött nemzetközi konzorcium vezetőségének részéről. (A konzorciumnak tagja az OMV és a Mol is.) Egyidejűleg illúziónak nevezte, hogy a "Nabucco teljesen függetleníteni tud bennünket Oroszországtól". Továbbra is szükségünk van az oroszokra, méghozzá partnerként, nem pedig ellenségként - szögezte le Hernádi.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.