2001. november 27. 11:00

Recesszióban lévőnek minősítette hétfőn az amerikai gazdaságot a National Bureau of Economic Research (NBER) nevű amerikai gazdaságelemző csoport, amely a gazdasági ciklusok rögzítésével és datálásával foglalkozik.

NBER szerint a tíz év óta első amerikai recesszió márciusban kezdődött. A legutóbbi, hivatalosan recessziónak minősített időszak 1990 közepétől 1991 márciusáig tartott az Egyesült Államokban; ezt rekord hosszúságú, pontosan tíz évig tartó fellendülés követte. A NBER szerint a háború utáni amerikai recessziók tanulságaiból számítva jövő júliusra lehet várni a fellendülés kezdetét az amerikai gazdaságban.

A szervezet hétfői bejelentése csak megerősítette a piac azon régi meggyőződését, hogy az amerikai gazdaág az idei évet recesszióban fejezi be. Az amerikai kereskedelmi minisztérium már október 31-én közzétette első hivatalos becslését a harmadik negyedévről, amely szerint a gazdaság teljesítménye abban a három hónapban nyolc éve először, s tíz éve a legnagyobb ütemben csökkent. A tárca növekedési becslése szerint a vizsgált időszakban 0,4 százalékkal esett vissza a hazai össztermék értéke az Egyesült Államokban.

A harmadik negyedévi felülvizsgált növekedési adatot pénteken teszik közzé; a Reuters előzetes felmérése szerint ebben akár az első becslésben szereplőnél kétszer nagyobb visszaesés is lehet. A piac meggyőződése szerint az amerikai gazdaság az idei utolsó negyedévet is recesszióban tölti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.