2009. május 4. 09:49

Az ingatlantanácsadók és -bérlők figyelmének középpontjában az irodapiacon jellemzően az "A" kategóriás irodaházak állnak. Az erősödő versenynek és a változó piaci körülményeknek köszönhetően azonban az irodapiac árnyékosabb oldala, a "B" és "C" kategóriás irodaházak is egyre inkább előtérbe kerülnek.

Ez utóbbi kategóriába sorolt irodák jellemzően a kis és közepes méretű cégeknek kínálnak megoldásokat, de időnként még multinacionális vállalatok is választják ezeket székhelyül. A "B" és "C" kategóriás irodaházak tulajdonságai közül kiemelkedik az alacsony ár, valamint a rugalmas bérleti feltételek, melyek különösen kedvezőek az induló vagy növekedést tervező cégek számára. A Colliers International legfrissebb tanulmánysorozatában az irodapiacnak ezt, az eddig kevésbé ismert területét térképezi fel.

A felmérés szerint az irodapiacon jelenleg 550 000 négyzetméter olyan "B" és "C" kategóriás irodaház található, amely szerepel a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) nyilvántartásában, míg összességében 1 186 000 négyzetméter ilyen irodaterület található Budapesten.

Ahogy az "A" kategóriás irodáknál, úgy ebben a szegmensben is nehéz évnek bizonyulhat 2009, erős verseny tapasztalható a bérlők megtartásában és a pénzügyi egyensúly fenntartásában. Mindemellett azonban számos lehetőséget is kínál ez a szektor, melynek kapcsán a Colliers International négy különböző jelentést adott ki az ingatlanpiac szereplői számára.

Menedzsment Fórum