6p

Több mint hétszázan vettek részt idén a második "Közösen-könnyebben" életmódváltó munkahelyi csapatversenyen, amelynek keretében fél év alatt próbáltak minél többet javítani fittségükön a kollégák. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatában a szervező Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) mellett résztvevő cégeket kérdezett a tapasztalatokról és magáról a versenyről.

Fekete Krisztina

Fekete Krisztina dietetikus, az OEFI munkatársa:

- Az OEFI és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület által másodszor meghirdetett életmódváltó, munkahelyi csapatverseny célja az volt, hogy a versenyzők egészsége, közérzete kedvező irányba mozduljon el a közösen elsajátított "életmódváltás" segítségével.

Az első megmérettetéshez képest pozitív tendencia, hogy a mostani versenyen már nem csak irodai dolgozók és nagy multik vettek részt (esetükben jobban jellemző az odafigyelés az egészségre), hanem több szférából érkeztek jelentkezők.

A mostani, 2007-ben kezdődött programon 87 munkahely 101 csapatának több mint hétszáz versenyzője vetélkedett több megyéből és a fővárosból. Sajnos volt, aki időközben feladta: a csapatok közel harmada kiesett, azaz nem jelent meg a végső mérlegelésen. Végül is 69 együttes 496 tagja érkezett be a finisig.

Az életmódváltó program fittségi indexét egy matematikai képlet segítségével kaptuk meg: a teljesített másodperc alapú időeredményből, a célba érés pillanatában számolt pulzusszámból és a testtömeg-indexből, valamint az életkorból számítottuk ki. Ez alapján alakítottuk ki a végső sorrendet.

A résztvevők mindenképpen nyertek a versennyel, hiszen a jobb fittség jobb közérzetet eredményez, emellett a munkahelyek is jól jártak: egy jobban teljesítő csapat, a kevesebb hiányzás, a kedvezőbb légkör, a tökéletesebb belső kommunikáció és az erősödő munkatársi kapcsolatok jobb teljesítményhez vezetnek.

Magyarországon még hosszú út előtt állunk, ami a munkahelyek egészségtudatosságának erősítését illeti. Ugyanakkor látni kell, hogy nem csak pénzkérdésről van szó, hiszen a cégek odafigyeléssel, szervezettséggel sokat tudnak tenni az egészség érdekében.

Az elsődleges tennivaló, hogy a munkaadókkal fel kell ismertetni: a munkavállaló akkor tud többet dolgozni, ha keveset betegeskedik.

Mi is azt szeretnénk elérni ezzel a programmal, hogy okos táplálkozással és mozgással minél többen javítsanak közérzetükön - és ezzel a munkáltatók és a dolgozók egyaránt jól járnak. Természetesen szeretnénk folytatni ezt a hagyományt, és újabb versenyt hirdetni, hogy minél több munkavállaló fogjon hozzá az életmódváltáshoz.

Székács Éva

Székács Éva, IBM - HR Process Support:

- Elsősorban azért vettünk részt ebben a versenyben, mert úgy gondoltuk, hogy közösen, egy munkahelyi csapattal talán könnyebben megy majd az életmódváltás, mint egyedül. Természetesen motivált a fődíj is, ami egy wellness hétvége volt. Mindegyikünk próbálkozott már korábban is különböző fogyókúrás módszerekkel több-kevesebb sikerrel, s szerettünk volna még több információt gyűjteni az egészséges életmódról, táplálkozásról, testmozgásról. Az elmúlt félév során sikerült ilyen információkat szereznünk a heti "Közösen-Könnyebben" hírlevelekből. Egyébként mi már az előző programra is beneveztünk, így adott volt az ötlet, hogy újból megmérettessük magunkat.

A fogyás végül is sikeres volt: öten összesen 38 kilót adtunk le. A csapat legeredményesebb férfi tagja 17 kilótól, legeredményesebb női tagja pedig 13 kilótól szabadult meg.

Cégünk, az IBM ISSC Kft. a dolgozók egészségének védelmében - azon túl, hogy támogatja az alkalmazottakat az ilyen típusú programokban való részvételben - számos más módon tesz: például kedvezményes fittness lehetőséget biztosít munkavállalói számára, valamint tavaly egy "Egészségnapot" ("Health day") szervezett, ahol a munkavállalók orvosokkal és dietetikusokkal konzultálhattak, akik felmérték egészségi állapotukat.

Szerintünk a munkáltató számára is előnyös, ha odafigyel a munkavállalók egészségére, hiszen az egészséges munkaerő többet és jobban dolgozik, illetve betegség miatt nem hiányzik a munkahelyéről.

Orbán Enikő

Orbán Enikő, az MTV munkatársa:

- Minden ember vágya, hogy egészséges legyen, mindig a legjobbat hozza ki magából. Ugyanakkor együtt minden könnyebb, fontos a támogatás a gyengébb pillanatokban, amikor hajlamosak vagyunk minden erőfeszítésünket feladni. Ilyenkor számít a csapatmunka, a lelkesedés és az odafigyelés. Segít a célunk elérésében, hogy tudjuk, számítanak ránk, nem hagyhatjuk cserben a többieket.

A versenyen az Országos Egészségfejlesztési Intézet meghívására vettünk részt, és nem bántuk meg. Csapatom személyes eredményeiről nem tudok nyilatkozni, hiszen az adatlapokat diszkréten kezelte mindenki, de annyit elmondhatok, hogy erősségünk a fittségi indexünk nagyfokú pozitív változása volt, és néhány kilótól is megszabadultunk. Sikerült elindulnunk egy jó úton.

Ha a munkavállalónak jó a kedve, hangulata, nem stresszes, fitt, egészséges és tud koncentrálni a munkájára, akkor nincs kiesett munkaidő, és valószínűleg jobb, teljesebb, magasabb színvonalú minőségi munkát végez. Ez jó a munkáltatónak is, ráadásul könnyebben tud együtt dolgozni a főnök és beosztott.

A verseny és az, hogy nyertünk, megerősített abban, hogy nem szabad halogatni az életmódváltást, emellett biztatást adott a folytatásra is. Fontos az értékrendcsere: átgondolni a fontossági sorrendet, és előtérbe helyezni a mozgást, az egészséges ételek fogyasztását és a mindennapi stressz kezelését.

A Magyar Televízió igyekszik odafigyelni a dolgozók egészségére: például idén áprilisban lett úgynevezett nemdohányzó intézmény. Rendszeresek a családi sporthétvégék is, amelyeket az egyik kolléganőnk szokott szervezni. A szerkesztőségeknek saját focicsapatai is vannak.

Ami az egészségmegőrzést illeti, májusban egy egészségnapon vehettek részt az MTV munkatársai. Különböző szűrővizsgálatoknak vethettük alá magunkat (vérnyomás-, vércukor-, testtömeg-index mérés) emellett ki lehetett próbálni az irodai masszázst, illetve egy olyan műszer is rendelkezésre állt, amely segít a dohányzásról leszokásban. Mindemellett alma- és bioital-automaták is találhatók a vállalatnál. 

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!