TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Több mint hétszázan vettek részt idén a második "Közösen-könnyebben" életmódváltó munkahelyi csapatversenyen, amelynek keretében fél év alatt próbáltak minél többet javítani fittségükön a kollégák. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatában a szervező Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) mellett résztvevő cégeket kérdezett a tapasztalatokról és magáról a versenyről.

Fekete Krisztina

Fekete Krisztina dietetikus, az OEFI munkatársa:

- Az OEFI és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület által másodszor meghirdetett életmódváltó, munkahelyi csapatverseny célja az volt, hogy a versenyzők egészsége, közérzete kedvező irányba mozduljon el a közösen elsajátított "életmódváltás" segítségével.

Az első megmérettetéshez képest pozitív tendencia, hogy a mostani versenyen már nem csak irodai dolgozók és nagy multik vettek részt (esetükben jobban jellemző az odafigyelés az egészségre), hanem több szférából érkeztek jelentkezők.

A mostani, 2007-ben kezdődött programon 87 munkahely 101 csapatának több mint hétszáz versenyzője vetélkedett több megyéből és a fővárosból. Sajnos volt, aki időközben feladta: a csapatok közel harmada kiesett, azaz nem jelent meg a végső mérlegelésen. Végül is 69 együttes 496 tagja érkezett be a finisig.

Az életmódváltó program fittségi indexét egy matematikai képlet segítségével kaptuk meg: a teljesített másodperc alapú időeredményből, a célba érés pillanatában számolt pulzusszámból és a testtömeg-indexből, valamint az életkorból számítottuk ki. Ez alapján alakítottuk ki a végső sorrendet.

A résztvevők mindenképpen nyertek a versennyel, hiszen a jobb fittség jobb közérzetet eredményez, emellett a munkahelyek is jól jártak: egy jobban teljesítő csapat, a kevesebb hiányzás, a kedvezőbb légkör, a tökéletesebb belső kommunikáció és az erősödő munkatársi kapcsolatok jobb teljesítményhez vezetnek.

Magyarországon még hosszú út előtt állunk, ami a munkahelyek egészségtudatosságának erősítését illeti. Ugyanakkor látni kell, hogy nem csak pénzkérdésről van szó, hiszen a cégek odafigyeléssel, szervezettséggel sokat tudnak tenni az egészség érdekében.

Az elsődleges tennivaló, hogy a munkaadókkal fel kell ismertetni: a munkavállaló akkor tud többet dolgozni, ha keveset betegeskedik.

Mi is azt szeretnénk elérni ezzel a programmal, hogy okos táplálkozással és mozgással minél többen javítsanak közérzetükön - és ezzel a munkáltatók és a dolgozók egyaránt jól járnak. Természetesen szeretnénk folytatni ezt a hagyományt, és újabb versenyt hirdetni, hogy minél több munkavállaló fogjon hozzá az életmódváltáshoz.

Székács Éva

Székács Éva, IBM - HR Process Support:

- Elsősorban azért vettünk részt ebben a versenyben, mert úgy gondoltuk, hogy közösen, egy munkahelyi csapattal talán könnyebben megy majd az életmódváltás, mint egyedül. Természetesen motivált a fődíj is, ami egy wellness hétvége volt. Mindegyikünk próbálkozott már korábban is különböző fogyókúrás módszerekkel több-kevesebb sikerrel, s szerettünk volna még több információt gyűjteni az egészséges életmódról, táplálkozásról, testmozgásról. Az elmúlt félév során sikerült ilyen információkat szereznünk a heti "Közösen-Könnyebben" hírlevelekből. Egyébként mi már az előző programra is beneveztünk, így adott volt az ötlet, hogy újból megmérettessük magunkat.

A fogyás végül is sikeres volt: öten összesen 38 kilót adtunk le. A csapat legeredményesebb férfi tagja 17 kilótól, legeredményesebb női tagja pedig 13 kilótól szabadult meg.

Cégünk, az IBM ISSC Kft. a dolgozók egészségének védelmében - azon túl, hogy támogatja az alkalmazottakat az ilyen típusú programokban való részvételben - számos más módon tesz: például kedvezményes fittness lehetőséget biztosít munkavállalói számára, valamint tavaly egy "Egészségnapot" ("Health day") szervezett, ahol a munkavállalók orvosokkal és dietetikusokkal konzultálhattak, akik felmérték egészségi állapotukat.

Szerintünk a munkáltató számára is előnyös, ha odafigyel a munkavállalók egészségére, hiszen az egészséges munkaerő többet és jobban dolgozik, illetve betegség miatt nem hiányzik a munkahelyéről.

Orbán Enikő

Orbán Enikő, az MTV munkatársa:

- Minden ember vágya, hogy egészséges legyen, mindig a legjobbat hozza ki magából. Ugyanakkor együtt minden könnyebb, fontos a támogatás a gyengébb pillanatokban, amikor hajlamosak vagyunk minden erőfeszítésünket feladni. Ilyenkor számít a csapatmunka, a lelkesedés és az odafigyelés. Segít a célunk elérésében, hogy tudjuk, számítanak ránk, nem hagyhatjuk cserben a többieket.

A versenyen az Országos Egészségfejlesztési Intézet meghívására vettünk részt, és nem bántuk meg. Csapatom személyes eredményeiről nem tudok nyilatkozni, hiszen az adatlapokat diszkréten kezelte mindenki, de annyit elmondhatok, hogy erősségünk a fittségi indexünk nagyfokú pozitív változása volt, és néhány kilótól is megszabadultunk. Sikerült elindulnunk egy jó úton.

Ha a munkavállalónak jó a kedve, hangulata, nem stresszes, fitt, egészséges és tud koncentrálni a munkájára, akkor nincs kiesett munkaidő, és valószínűleg jobb, teljesebb, magasabb színvonalú minőségi munkát végez. Ez jó a munkáltatónak is, ráadásul könnyebben tud együtt dolgozni a főnök és beosztott.

A verseny és az, hogy nyertünk, megerősített abban, hogy nem szabad halogatni az életmódváltást, emellett biztatást adott a folytatásra is. Fontos az értékrendcsere: átgondolni a fontossági sorrendet, és előtérbe helyezni a mozgást, az egészséges ételek fogyasztását és a mindennapi stressz kezelését.

A Magyar Televízió igyekszik odafigyelni a dolgozók egészségére: például idén áprilisban lett úgynevezett nemdohányzó intézmény. Rendszeresek a családi sporthétvégék is, amelyeket az egyik kolléganőnk szokott szervezni. A szerkesztőségeknek saját focicsapatai is vannak.

Ami az egészségmegőrzést illeti, májusban egy egészségnapon vehettek részt az MTV munkatársai. Különböző szűrővizsgálatoknak vethettük alá magunkat (vérnyomás-, vércukor-, testtömeg-index mérés) emellett ki lehetett próbálni az irodai masszázst, illetve egy olyan műszer is rendelkezésre állt, amely segít a dohányzásról leszokásban. Mindemellett alma- és bioital-automaták is találhatók a vállalatnál. 

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.