2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Húzóágazattá válhat a baromfitartás a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint; ehhez a következő 7 évben, főként uniós forrásból 320 milliárd forintos fejlesztésre van szükség.

Csorbai Attila az MTI-nek elmondta, hogy a szükséges beruházások európai élvonalba emelhetik a magyar baromfi ágazatot. A fejlesztésekre azért van szükség, mert a hazai baromfitartó telepek nagyobb része a 70-es években épült, mára elavult, elengedhetetlen felújításuk és a versenyképesebb technológiák alkalmazása.

A tanács szakemberi által kidolgozott átfogó stratégiai terv szerint hét év alatt, 2020-ig fokozatosan megvalósuló korszerűsítés költségei gyorsan megtérülhetnek. Példaként említette, hogy az épületek fűtése, a szellőzés hiányosságainak felszámolásával egy kilónyi csirke felnevelésénél önmagában 15-20 forint megtakarítás érhető el, ami éves szinten 300 ezer tonna csirkehús előállítást alapul véve 600 millió forint többletbevételt eredményez.

Az ágazat korszerűsítése más ágazatokat is kedvezően érinthet. A szerves trágya - közte a baromfitrágya - kiszórására alkalmas modern gépek beállításával például javítható a termőtalajok minősége, a műtrágya vásárlás költségeinek egy részétől mentesülhetnek a növénytermesztők. Az elnök a baromfiágazat fellendítésének gyorsítására kedvezőnek nevezte, hogy az agrártárca az idén a tavalyi keretet duplájára emelve 8 milliárd forintot juttat állatjóléti támogatásra.

A baromfihús iránt világszerte, így Magyarországon is nő a kereslet, az egy főre jutó évi 34 kilogrammos fogyasztással a sertést megelőzve ma már a baromfi alapú termékekből fogyaszt a magyar vásárló a legtöbbet. Ennek oka a korszerűbb táplálkozás térhódításában és a viszonylag kedvező árakban rejlik - mondta. Amíg egy kilogramm élő sertéshús 3-3,2, egy kilogramm marha 4-5 kilogrammnyi takarmányból állítható elő, addig a csirkénél ehhez 1,8 kilogrammra van szükség. De a pulykánál, kacsánál, libánál sem éri el a felhasznált táp mennyisége a 3 kilót. Ugyanakkor a baromfi rövidebb idő alatt éri el a vágósúlyt, mint a sertés.

A baromfiágazat a termékeinek 30-35 százalékát exportálja, tavaly 250 milliárd forint értékben adott el külpiacra, ami az élelmiszeripari export 6,2 százalékát jelenti. Az ágazat 50-60 ezer ember megélhetését biztosítja. Az élelmiszeripari ágazatok között egyedüliként a baromfifeldolgozó üzemek döntő többsége magyar tulajdonú - hívta fel rá a figyelmet Csorbai Attila.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!