2002. július 18. 07:53

Közel 80 százalékkal visszaesett a világ legnagyobb számítógép-gyártójának számító International Business Machines (IBM) nyeresége a második negyedévben.

Ez elsősorban az eladások mérséklődésével magyarázható. Érdekes, hogy ez az érték kisebb, mint az elemzői várakozások által jósolt. Az év egészére mind a piac, mind pedig világ vezető hardver-gyártója 4 dollár körüli részvényenkénti nyereséget (EPS) vár.


A második negyedév 445 millió dolláros profitot termelt, ami részvényenként 25 centnyi nyereséget jelent. Egy évvel korábban 2,1 milliárd dollár volt az óriásvállalat nyeresége, ami ekkor 1,17 dollárt jelentett részvényenként. Az IBM bevétele április és május között 19,7 milliárd dollár volt, ami 5,7 százalékkal marad el a tavaly második negyedévében feljegyzett 20,8 milliárd dollártól. Az IBM-en belül leginkább a személyi számítógépek részlege esett vissza, itt ugyanis a nyereséget termelő első negyedév után a második három hónap veszteséggel zárt. A társaság vezetése által az utóbbi évtized egyik legnehezebb értékesítési környezetét nyújtó időszaknak nevezett második negyedévben visszaesett a félvezetők eladása is, szoftverekből azonban több fogyott, mint egy évvel korábban.