2002. július 18. 07:53

Közel 80 százalékkal visszaesett a világ legnagyobb számítógép-gyártójának számító International Business Machines (IBM) nyeresége a második negyedévben.

Ez elsősorban az eladások mérséklődésével magyarázható. Érdekes, hogy ez az érték kisebb, mint az elemzői várakozások által jósolt. Az év egészére mind a piac, mind pedig világ vezető hardver-gyártója 4 dollár körüli részvényenkénti nyereséget (EPS) vár.


A második negyedév 445 millió dolláros profitot termelt, ami részvényenként 25 centnyi nyereséget jelent. Egy évvel korábban 2,1 milliárd dollár volt az óriásvállalat nyeresége, ami ekkor 1,17 dollárt jelentett részvényenként. Az IBM bevétele április és május között 19,7 milliárd dollár volt, ami 5,7 százalékkal marad el a tavaly második negyedévében feljegyzett 20,8 milliárd dollártól. Az IBM-en belül leginkább a személyi számítógépek részlege esett vissza, itt ugyanis a nyereséget termelő első negyedév után a második három hónap veszteséggel zárt. A társaság vezetése által az utóbbi évtized egyik legnehezebb értékesítési környezetét nyújtó időszaknak nevezett második negyedévben visszaesett a félvezetők eladása is, szoftverekből azonban több fogyott, mint egy évvel korábban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.