<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Július 25-én lehet megtenni az első ajánlatot a dán TDC távközlési cégnek az amerikai, seattle-i székhelyű Hungarian Telephone and Cable Corp-ban (HTCC) lévő 68 százalékára - értesült bennfentesektől a Dow Jones hírügynökség szerdán.

Ahogy az a közelmúlt sajtóinformációi alapján napvilágot látott, a dán TDC túladna a magyar érdekeltségeit tömörítő HTCC-n, melynek legismertebb tagja az Invitel. A Dow Jones információi szerint a TDC a BNP Paribas bankot kérte föl a licit szervezésére.  A HTCC árfolyama szerdán délután 18,82 dollár volt, a piaci értéke ezzel 927 millió dollár.

A HTCC, az Invitel márkanév alatt, a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon, mintegy 700 ezer ügyféllel. Piacán a második számú szolgáltató a Magyar Telekom Nyrt. mögött. Ezen kívül jelentős szereplő a közép- és kelet-európai nagybani távközlési piacon.

A HTCC tavaly áprilisban kapta meg a magyar és a román versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben jóváhagyta azt is, hogy az Invitel megvásárolhassa a svéd Tele2-től a Tele2 Magyarország Kft.-t. Az integrációt úgy oldották meg, hogy a HTCC csoport vállalkozásai idén január elsejei hatállyal beolvadtak az Invitelbe.

2007-ben a HTCC éves nettó vesztesége 96,6 millió dollár volt, a 2006-os 16,4 millió dolláros adózott eredmény után. Ezt főleg származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták a cégnél. Idén az első negyedévben a HTCC adózott eredménye 4 millió dollár volt, a tavalyi első negyedévi, 54,7 millió dollár veszteség helyett. A bevétel  168 százalékkal 131,5 millió dollárra nőtt 49,1 millióhoz képest.

A Dow Jones jelentése szerint a HTCC most eladásra kerülő részesedése iránt elsősorban magán befektetési alapok érdeklődnek majd, köztük az Advent International, a Mid Europa Partners és a GMT Communications Partners, amelyeknek már vannak befektetéseik Közép- és Kelet-Európában. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Mid Europa és a GMT Communications az Invitel társtulajdonosai voltak, mielőtt tavaly azt eladták HTCC-nek.

Február közepén az mfor.hu úgy értesült, hogy a Vodafone tárgyalásokat folytat az Invitellel a cég esetleges felvásárlásáról. Bár piaci szakértők szerint több érv szólt az együttműködés mellett, az üzlet nem valósult meg.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.