3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Július 25-én lehet megtenni az első ajánlatot a dán TDC távközlési cégnek az amerikai, seattle-i székhelyű Hungarian Telephone and Cable Corp-ban (HTCC) lévő 68 százalékára - értesült bennfentesektől a Dow Jones hírügynökség szerdán.

Ahogy az a közelmúlt sajtóinformációi alapján napvilágot látott, a dán TDC túladna a magyar érdekeltségeit tömörítő HTCC-n, melynek legismertebb tagja az Invitel. A Dow Jones információi szerint a TDC a BNP Paribas bankot kérte föl a licit szervezésére.  A HTCC árfolyama szerdán délután 18,82 dollár volt, a piaci értéke ezzel 927 millió dollár.

A HTCC, az Invitel márkanév alatt, a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon, mintegy 700 ezer ügyféllel. Piacán a második számú szolgáltató a Magyar Telekom Nyrt. mögött. Ezen kívül jelentős szereplő a közép- és kelet-európai nagybani távközlési piacon.

A HTCC tavaly áprilisban kapta meg a magyar és a román versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben jóváhagyta azt is, hogy az Invitel megvásárolhassa a svéd Tele2-től a Tele2 Magyarország Kft.-t. Az integrációt úgy oldották meg, hogy a HTCC csoport vállalkozásai idén január elsejei hatállyal beolvadtak az Invitelbe.

2007-ben a HTCC éves nettó vesztesége 96,6 millió dollár volt, a 2006-os 16,4 millió dolláros adózott eredmény után. Ezt főleg származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták a cégnél. Idén az első negyedévben a HTCC adózott eredménye 4 millió dollár volt, a tavalyi első negyedévi, 54,7 millió dollár veszteség helyett. A bevétel  168 százalékkal 131,5 millió dollárra nőtt 49,1 millióhoz képest.

A Dow Jones jelentése szerint a HTCC most eladásra kerülő részesedése iránt elsősorban magán befektetési alapok érdeklődnek majd, köztük az Advent International, a Mid Europa Partners és a GMT Communications Partners, amelyeknek már vannak befektetéseik Közép- és Kelet-Európában. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Mid Europa és a GMT Communications az Invitel társtulajdonosai voltak, mielőtt tavaly azt eladták HTCC-nek.

Február közepén az mfor.hu úgy értesült, hogy a Vodafone tárgyalásokat folytat az Invitellel a cég esetleges felvásárlásáról. Bár piaci szakértők szerint több érv szólt az együttműködés mellett, az üzlet nem valósult meg.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!