2002. március 25. 11:00

Az IATA szerint a teherfuvarozás az idén magára talál, jövőre utolérheti magát, s a következő években stabilizálódik.

A jövő év végére egyenesbe kerülhet a nemzetközi légi árufuvarozás, amit a személyszállításnál kevésbé vetett vissza a légi közlekedés válsága és a tavalyi USA elleni terrormerénylet. Az IATA előrejelzésében a két éve kiadott s 2001–2005-ig szóló globális előrejelzését erősen mérsékelte: az évi 3,9 százalékos átlagos növekedési ütemet 2 százalék körülire csökkentette. Eszerint Európában az idén 3,8, jövőre pedig 5,8 százalékkal nő az elszállított áru mennyisége.

Az európai és a távol-keleti kereskedelem magára találásának újabb jele, hogy eddig kevésbé fontosnak tartott légikikötők is nagyobb szeletet hasítanak ki. Ilyen a Ferihegyi is, amelyre április 1-jétől menetrend szerint érkeznek a Cargolux légitársaság gépei.

Az IATA szerint a teherfuvarozás az idén magára talál, jövőre utolérheti magát, s a következő években stabilizálódik. A nemzetközi áruforgalom 45 százaléka légi úton zajlik. A teherfuvarozás általában háromszor olyan gyorsan nő, mint a világgazdaság egésze. A jelentés szerint 2000-ben 18,8 millió tonna árut vittek el légi úton, míg 2001-ben ennél 7,7 százalékkal kevesebbet. Az amerikai gazdaság talpra állása, valamint az amerikai–kínai kereskedelem felfutása azonban már most érezteti kedvező hatását az áruforgalomra - számol be a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.