2008. július 18. 06:54

Az Európai Bizottság ismét azzal gyanúsította meg az amerikai Intelt, hogy versenyellenes magatartást tanúsít az Európai Unió területén.

Brüsszel csütörtökön küldte el újabb "panaszlevelét" a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártójának, amelynek azt veti a szemére, hogy "visszaél domináns pozíciójával", hogy kiszorítsa a piacról riválisát, a szintén amerikai Advanced Micro Devices (AMD) céget.

A mikroprocesszorok világpiacából az Intel részesedése 80 százalék, szemben az AMD 20 százalékával.

Az európai versenyfelügyeleti szolgálatok konkrétan három újabb vádat hoztak fel az Intellel szemben. Eszerint az Intel nagyon kedvezményes árakat kínált egy jelentős európai személyiszámítógép(PC)-forgalmazó cégnek, hogy elsődlegesen Intel-termékek eladására ösztönözze. Emellett fizetett egy PC-gyártó cégnek, hogy rábírja az AMD-processzorokkal ellátott termékei piacra dobásának késleltetésére. Végül ugyanennek a PC-gyártónak jelentős engedményeket ajánlott fel azzal a feltétellel, hogy számítógépeibe Intel-mikroprocesszorokat épít be.

Az Intelnek nyolc hete van arra, hogy válaszoljon ezekre a vádakra. Ezt követően jogában áll kérni, hogy Brüsszelben szóbeli meghallgatáson fejthess ki álláspontját. Ha a gyanúk beigazolódnak, Brüsszel követelheti az Inteltől a visszaélés beszüntetését, és meg is bírságolhatja.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.