A Program keretében a Mintamenza szakértői felülvizsgálták a konyhai előkészítési technológiákat, a felhasznált alapanyagok körét, a dietetikus által összeállított étlapokat és kiszabati íveket, emellett pedig javaslatokat tettek azoknak az ételféleségeknek és alapanyagoknak a bevezetésére, melyek felhasználásával a kerületi menzákon egészségesebb ételeket szolgálhatnak fel. A szakértői munka eredményeként ma több élelmi rost, zöldség és gyümölcs, kalcium tartalmú étel, kevesebb só és fűszer kerül a gyermekek asztalára.
Fontos, hogy a programban résztvevő önkormányzatok és a szülők is elfogadták, hogy a jobb minőség – ésszerű határokon belül ugyan –, de a költségek növekedésével is jár. Az elmúlt egy évben a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. munkatársai sokat tettek azért, hogy a gyermekek megszeressék a reform ételeket.
A kezdeti tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy hiába egészségesebb a felszolgált étel, hiába több a zöldség és gyümölcs, az otthonról hozott étkezési minta alapján alapvetően a fűszeresebb, magyaros íz világú konyha az, amit a fiatal korosztályok kedvelnek. S habár a gyerekek a kezdetekben furcsán tekintettek az új menükre, az ételek változatosságával sikerült elérni azt is, hogy ma már elfogadják az egészségesebb ételeket.