2002. március 21. 11:00

Nyakunkon a tavaszi állásbörzék. Sok végzős naivan vág neki az első megmérettetésnek, azzal a tévhittel, hogy a végén már jól fizető állásajánlattal a zsebükben távozhatnak. Hogy érdemes neki vágni, mik a legfőbb tudnivaló a börze előtt?

Infogyűjtés a cégekről

Hajdú Csongor azt javasolja a fiataloknak, hogy a börze előtt gyűjtsenek információkat a jelen lévő cégekről. A börzékre kilátogatóknak pedig azt tanácsolja, hogy mindenképpen vigyenek önéletrajzukból sok példányt. "Ha pontosan tudják, hogy melyik cégnél milyen pozíciót céloznak meg, ajánlott külön ehhez illeszkedő önéletrajzot leadni."

Fontos a kulturált megjelenés

"Kiöltözzünk-e a börzére, ha nem osztogatnak állásokat?", teheti fel joggal az álláskereső a kérdést. Megéri kicsípni magát az embernek, ha a pályázó csak írásos papírt ad le sok társával egyetemben? Hajdú Csongor szerint igen, bár nem kell túlzásba esni. "Nem szükséges úgy öltözni mint egy állásinterjúra, mivel ez annál lazább helyzet, ám fontos a kulturált megjelenés, a hétköznapitól eltérő öltözék, tehát nem javaslom a szakadt farmert és a bakancsot", tanácsolja Hajdú Csongor. A karrierközpont vezetője elmondta, hogy vannak cégek, amelyek a börzén már előválogatást végeznek, ahol döntéshozó ül a standnál, bár az is igaz, hogy némely vállalat csupán adatokat gyűjt. "A tavalyi Infobörze után beszéltem a jelenlévő cégek képviselőivel, akik közül többen megjegyeztek rájuk jó benyomást gyakorolt, képzett, tehetséges pályázókat, úgyhogy nem lehet elhanyagolni az öltözék szerepét", mondja Hajdú Csongor.

Bátran, de ne rámenősen!

Az öltözék mellett különösen fontos, hogy hogyan viselkedik az ember. Próbáljon helyezkedni, kapcsolatokat építeni, vagy inkább tiszteletteljes távolságból próbáljon információt szerezni? "A bátor, de nem rámenős attitűd a célravezető. Ez szabadabb fórum, nyugodtan lehet beszélgetni, jó, ha határozott az ember, ha tudja, mire kíváncsi", javasolja Hajdú Csongor.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.